reklama
reklama
Borovan.media
Exkluzivní byznysové informace
 

Komerční televize protestují proti novele zákona o České televizi, žádají její stažení

12:59, 19. 9. 2023
Televize Aleš Borovan

Jak se dalo předpokládat, kontroverzní návrh novely zákona o České televizi a Českém rozhlasu a zákona o rozhlasových a televizních poplatcích, jejichž prostřednictvím chce vládní koalice vytáhnout z kapsy lidem další peníze ve prospěch veřejnoprávních médií, vzbudil odpor i u komerčních TV stanic. Plánovaná novela tak narušuje křehkou rovnováhu na českém TV trhu.

Novelu před několika týdny představil ministr kultury Martin Baxa. V této souvislosti padlo, že s novelou byli seznámeni i komerční TV vysílatelé. To však podle dotčených stanic není pravda. "S velkým rozčarováním bohužel musíme konstatovat, že jsme o znění předložené novely nebyli vůbec informováni, natož aby s námi byla projednána," uvedli zástupci oborové Asociace komerčních televizí (Nova, Prima a Óčko).

"Pravdou je, že se zástupci ministerstva kultury jsme v letošním roce v intenzivním kontaktu s ohledem na naši účast v poradní skupině k transformaci Fondu kinematografie a s tím související novelizaci zákona o audiovizi. O to větší překvapení pro nás proto byla slova pana ministra, že zamýšlené významné navýšení financí pro Českou televizi je nutné vnímat jako téma spojené právě s transformací Fondu. V rámci několikaměsíční práce poradní skupiny totiž nepadla ani jedna zmínka o jakémkoli propojení tohoto tématu s financováním veřejnoprávních médií. Ve skutečnosti zde žádné takové věcné propojení neexistuje a ani nedává smysl," uvedla prezidentka AKTV Klára Brachtlová (foto).

Komerční televize přitom upozorňují na skutečnost, o které mluví odborná veřejnost už dlouho - v tuto chvíli není jasné, jaké služby a v jakém rozsahu by měly zajišťovat ČT a ČRo. Za této situace je lití dalších peněz do veřejnoprávních stanic poněkud nesmyslné a z politického hlediska nepromyšlené a nezodpovědné. "V současné ekonomické situaci považujeme za zcela nesprávné řešit nejprve navyšování poplatkového financování, aniž by bylo přesně definováno a známo, na co mají být vyšší prostředky v rozpočtu České televize potřebné, a v jaké výši. Důrazně se přikláníme k postupu, aby nejprve proběhla diskuse k tématu role veřejnoprávních médií a obsahu veřejné služby," tvrdí Brachtlová.

Podle ní proto komerční stanice žádají stažení výše uvedených návrhů vládní koalice z legislativního procesu a jejich "důkladné přepracování".

Koncesionářský poplatek podle návrhu vládní novely (ODS/KDU-ČSL/TOP09/STAN/Piráti) by se tak měl zvednout u fyzických osob ze současných 135 korun na 160 korun na měsíc a domácnost. Poplatek na Český rozhlas se podle návrhu má navýšit ze 45 korun na 55 korun na měsíc a domácnost. Významně se mají zvednout rovněž poplatky pro právnické osoby, bude se to týkat každé firmy nad 5 zaměstnanců. Zároveň se má změnit definice poplatníka - nově by se měl poplatek platit z jakéhokoliv přístroje, schopného přijímat a reprodukovat televizní signál nebo rádiové vysílání. To znamená i z mobilu nebo z počítače.

Znamená to, že veřejnoprávní rozhlas a televize by nově oslovily 230 tisíc poplatníků z řad občanů (odhad ministerstva kultury), kteří doposud nic neplatili. Podle Baxy by tak, v případě schválení novely, Česká televize měla získat dodatečných 1,412 miliardy korun a Český rozhlas nových 626 milionů korun. Zároveň se na straně veřejnoprávních médií nedají čekat žádné úspory, alespoň podle vyjádření zástupců vládní koalice. S platností norem, pokud budou přijaty, se počítá od roku 2025.