reklama
reklama
Borovan.media
Exkluzivní byznysové informace
 

„Vedlejší“ byznys partnerů Mitonu poslal majitelům téměř 300 milionů

09:23, 23. 9. 2023

Byznysu kolem spoření do zlata, stříbra a platiny, který před lety pomáhali rozjíždět hlavní partneři investiční skupiny Miton Group (všichni na fotce; podnik však není uváděn v "mitonovském" core portfoliu), se stále daří. Zvláště v době vysoké inflace.

Společnost Golden Gate CZ (GGCZ), která se na českém a slovenském trhu zabývá prodejem investičního zlata, stříbra, platiny a nově nabízí bitcoinový účet pro účely spoření, v roce 2022 utržila 6,483 miliardy korun. V meziročním srovnání to je nárůst o 1,218 miliardy. Čistý zisk naopak meziročně klesl z 350 milionů na 286 milionů korun. V loňském roce firma vyplatila majitelům na doplatku podílu na zisku, na podílu na nerozděleném zisku minulých let a na zálohách na podíly na zisku celkem 298 milionů. O rok dříve to bylo 275 milionů.

GGCZ měla na konci loňského roku cca 60 tisíc klientů. "Naši klienti loni zakoupili 34,291 tuny stříbra, 2567 kilogramů zlata a 28 kilogramů platiny. Celková výše cílových částek spořicích programů přesáhla neuvěřitelných 52 miliard korun," uvedla firma. Podle svých údajů má 50ti procentní podíl na českém trhu spoření do drahých kovů.

Skupina partnerů Mitonu - Ondřej RaškaMilan ZemánekTomáš MatějčekMichal Jirák - plus Radek Matějček v Golden Gate CZ přes vehikly JNC Holding/QF Investment v GGCZ vlastní 54,52 procenta. SPV JNC Holding je ovládající osobou společnosti GGCZ. Dalších 23,48 procenta drží PK Inspirare spoluzakladatele Pavla Kupky. Nižší jednotky procent mají vrcholoví manažeři a členové statutárních orgánů.