reklama
reklama
Borovan.media
Exkluzivní byznysové informace
 

Filmové pobídky v příštím roce přijdou o 200 milionů korun

18:03, 4. 10. 2023
Televize Film Aleš Borovan

Plánované škrty v připravovaném konsolidačním balíčku vládní koalice, který má vylepšit těžce deficitní hospodaření státu, dopadne i na českou audiovizuální výrobu. Celkem chce vláda v celém balíčku škrtnout dotace za více než 84 miliard korun.

Škrty se odrazí i na programu dotací pro tzv. filmové pobídky, které administruje a vypořádává Státní fond kinematografie pod ministerstvem kultury. Z celkové částky pro pobídky, určené na příští rok, vláda škrtá 200 milionů korun. Původně tak na pobídky v příštím roce bylo podle náměstka ministra kultury Michala Šaška plánováno 1,4 miliardy korun. Po seškrtání dotací to bude 1,2 miliardy

Vláda na tzv. filmové vratky (producenti a filmová studia zpět dostávají 10 až 20 procent vynaložených nákladů) každoročně posílá z veřejných prostředků dotaci 800 milionů korun. Na přelomu roku 2021 a 2022 se však kapacita systému vzhledem k příchodu velkých produkcí do Česka vyčerpala. Od jara 2022 tak byl příjem žádostí o registrace pobídkového projektu zastaven. Kabinet Petra Fialy proto pro roky 2023 a 2024 přidala vždy navíc 590 milionů. Tím pádem se plánovaná částka dostala na 1,4 miliardy.

Ministerstvo kultury nyní chce v první řadě uvolnit systém pobídek, který je "ucpaný" vysokorozpočtovými projekty, vážících na sebe velký objem filmových vratek. MK tak podle Šaška připravuje mininovelu zákona o audiovizi, která by umožnila vyplácené pobídky rozložit do více let. Tím pádem by se snížily nároky na cash flow filmových vratek. Mininovela by se do parlamentu měla dostat v průběhu podzimu, údajně ve zrychleném čtení. Vedle toho MK pracuje na novele zákona, který má transformovat Státní fond kinematografie na Audiovizuální fond. Součástí těchto změn je kupříkladu navýšení daňových poplatků u VOD platforem nebo u kin.