reklama
reklama
Borovan.media
Exkluzivní byznysové informace
 

Investiční Fond Pale Fire Capital se vymanil ze ztráty a skončil v plusu téměř 400 milionů

09:22, 6. 10. 2023

Investoři Jan Barta, Dušan Šenkypl, David Holý a spol. (foto) zažili loni dobrý rok, a to i přes trable s investicí v americké slevové firmě Groupon (viz odkaz dole). Jejich investiční firma Pale Fire Capital se v roce 2022 vymanila ze ztráty a vygenerovala majitelům stamilionový zisk.

Konsolidovaný zisk Pale Fire Capital (PFC) loni dosáhl 378 milionů korun. O rok dříve společnost spadla do ztráty 2 miliony. Celková aktiva PFC v roce 2022 dosáhla 4,668 miliardy korun (2021 - 3,763 miliardy). Konsolidovaný obrat skupiny za sledované období vyskočil z 1,575 miliardy na 3,560 miliardy korun.

"I přes pro e-commerce ne příliš příznivou dobu se dařilo růst námi znovu vzkříšenému tržišti Aukro, kde máme již připravenou expanzi na Slovensko a do dalších evropských zemí. Indoor cyklistická aplikace Rouvy v počtu aktivních uživatelů meziročně rostla o vyšší desítky procent. Díky naší dynamicky rostoucí platformě Mubi se staneme již v roce 2023 jedničkou na polském trhu v oblasti insurtechu. Navýšili jsme náš podíl v portálu JenPrace.cz na 80 procent, s obměněným týmem a zavedením procesů společnost meziročně vykázala 250 procent růst tržeb," uvedla PFC ve výroční zprávě.

Do portfolia PFC v roce 2022 přibyl výrobce tepelných čerpadel Acond. Naopak začátkem července 2022 byl dokončen exit z online vyhledávače nábytku Favi online (kupec Jiří Šmejc), firmy s obratem 750 milionů korun a působící v 9 zemích. Další divesticí bylo Roivenue.

Portfolio Pale Fire Capital tvoří téměř tří desítky technologických a digitálních start-upů. K největším patří aukční portál Aukro, personální agentura teamIT, komunikační síť Munipolis nebo analyticko-technologická společnost Semantic Visions.