reklama
reklama
Borovan.media
Exkluzivní byznysové informace
 

Další kauza RRTV: aktivity radní Smolíkové zpochybňují nezávislost a objektivitu vysílací rady

aktualizováno
11:09, 9. 10. 2023
Televize Rádia Aleš Borovan

Rada pro rozhlasové a televizní vysílání (RRTV), která reguluje a vykonává státní správu rozhlasového, TV a internetového trhu, zažívá v krátké době další turbulenci. Letos na jaře poslanci z rady odvolali radního Daniela Köppla kvůli údajným politickým aktivitám (měl vystupovat ve prospěch ANO a Andreje Babiše). Nyní podobnému podezření čelí radní Marta Smolíková.

Smolíková je předsedkyně kontroverzního feministicko-lobbystického sdružení Česká ženská lobby, současně je místopředsedkyní Rady vlády pro rovnost žen a mužů. Do RRTV byla zvolena na jaře 2021, je označována jako nominantka České pirátské strany. Podle zjištění Borovan.cz se Smolíková před několika týdny zúčastnila tiskové konference poslance za TOP09 Michala Zuny na téma Istanbulská úmluva, byla v hloučku za tiskovým pultíkem kolem Zuny (viz screen z videoarchivu Poslanecké sněmovny, červený kroužek).

To by se dalo vykládat jako podpora či jako účast na Zunových aktivitách. Zákon, konkrétně 231/2001 o provozování rozhlasového a televizního vysílání, přitom takové či podobné konání radním zapovídá: "Členové Rady nesmějí zastávat funkce v politických stranách nebo hnutích a vystupovat v jejich prospěch."

Smolíkové aktivity v souvislosti s činností poslance za TOP09 nadzvedly zástupce hlavní opoziční strany ANO. "Překvapilo mne to. Především v kontextu dění ze začátku roku, kdy jsme řešili odvolání radního Daniela Köppla. Z mého pohledu je to téměř identický případ. Zatím jsme to v rámci ANO neřešili, ale určitě to budeme řešit. Poradíme se v rámci hnutí, pak teprve oznámíme naše další kroky. Ale nemyslím si, že by to i kolegové chtěli nechat jen tak," uvedl poslanec za ANO Aleš Juchelka (současně je předsedou poslaneckého Výboru pro mediální záležitosti).

Zarážející postoj ke kauze zvolila poslankyně za Piráty Olga Richterová. Ta byla v odvolání radního Köppla před několika měsíci silně aktivní. Richterová tehdy hlásala, že RRTV musí být nestranná, když dohlíží na objektivitu a vyváženost a když má řešit například zvýhodňování politických stran a hnutí v TV či rozhlasovém vysílání. V kauze Smolíková však Richterová zaujala pozici mrtvého brouka. Borovan.cz jí poslal dotazy na pirátský i poslanecký email, Richterová ani v jednom případě nereagovala. Žádnou reakci nemáme ani od člena mediálního výboru za ODS Petra Bendla.

Samotná Smolíková na své účasti na tiskovce poslance za TOP09 nevidí žádný problém. "Od roku 2020  jsem členkou Rady vlády pro rovnost žen a mužů. Tato aktivita není v rozporu s členstvím v Radě pro rozhlasové a televizní vysílání. Tiskové konference spolupořádané zmocněnkyní pro lidská práva/odborem rovnosti žen a mužů jsem se zúčastnila za Radu vlády pro rovnost žen a mužů," uvedla Smolíková. V archivu Poslanecké sněmovny je však zmíněná konference odznačená jako akce poslance Michala Zuny (viz screen). Na repliku, že svůj mandát radní RRTV vykonává po celou dobu, na kterou byla zvolena, již Smolíková nereagovala.