reklama
reklama
Borovan.media
Exkluzivní byznysové informace
 

Tržby Pilulky Lékárny za první pololetí 2023 klesly cca o 200 milionů

08:02, 10. 10. 2023

Technologicko-e-commerce společnost Pilulka Lékárny, která je kotována na pražské burze a která od léta jede v brutálně šetřícím módu, v prvním pololetí letošního roku zaznamenala znatelný pokles.

Skupina Pilulka dosáhla za leden až červen 2023 konsolidovaných tržeb ve výši 1,12 miliardy korun. O rok dříve za stejné období to bylo 1,3 miliardy. Partnerské lékárny pod značkou Pilulka během 1H 2023 přidaly dalších 500 milionů korun. Největší dílem se na tržbách skupiny podílel, stejně jako v předchozích letech, český online kanál s podílem více než 50 procent. Z celkového čísla tržeb na Česko online připadlo 614 milionů, na Česko offline 174 milionů a na Slovensko online 239 milionů.

Celkový hrubý provozní zisk EBITDA skupiny za 1H 2023 byl v mínusu 35 milionů, v CZ + Plus Care + Ostatní to bylo minus 14 milionů. "Záporná EBITDA za první pololetí je dána především makroekonomickými faktory v kombinaci s ukončením spolupráce s významným poskytovatelem benefitních programů (Benefit Management)," uvedl firma. Pilulka očekává, že celkové konsolidované tržby za rok 2023 dosáhnou 2,2 miliardy, tudíž budou mírně nižší ve srovnání s předchozím rokem.

"Ve druhém pololetí roku se bude Pilulka soustředit především na dokončení transformačního procesu," uvedl Petr Kasa, CEO  a spolumajitel Pilulky. Pilulka zahájila na konci první poloviny 2023 proces šetření, v jehož rámci proběhlo ukončení provozu v Rumunsku a optimalizace struktury společnosti, při které Pilulka propustila vyšší desítky zaměstnanců. Propouštění se týkalo celého rumunského týmu, části provozních zaměstnanců i středního a vyššího managementu společnosti v Praze a Bratislavě. "Do konce roku 2023 uspoříme více než 10 milionů korun. V roce 2024 očekáváme, že transformační kroky budou mít pozitivní dopad na profitabilitu již v řádu desítek milionů korun," doplňuje Tomáš Hospůdka, CFO skupiny Pilulka.