reklama
Borovan.media
Exkluzivní byznysové informace
 

Česká televize investuje do Kalouskových dluhopisů

17:43, 18. 7. 2013
Televize Aleš Borovan

Kavčí hory se svezly na vlně spořících státních dluhopisů, které v několika emisích nabídly výhodné výnosy. Částečně tak vyřešily problém, co se zbytečně vysokou hotovostí.

Podle informací Borovan.cz finanční ředitel České televize Milan Cimirot (foto) rozhodl investovat loni na podzim do takzvaných Kalouskových dluhopisů 500 milionů korun: 200 milionů do tříletých dluhopisů (splatnost prosinec 2015) a 300 milionů do reinvestičních dluhopisů se splatností pět let (prosinec 2017). 

U tříletých dluhopisů je výnos stanoven následovně: 0,5 procenta první a druhý rok, třetí rok 7,5 procenta. Výnos ČT z této investice by měl být 17 milionů. U pětiletých dluhopisů je konstrukt výnosu složitější vzhledem k tomu, že každoroční výnos je reinvestován do dalších dluhopisů. Celkem by ČT z emise pětiletých dluhopisů měla v prosinci 2017 získat přes 53 milionů korun.

V investování do finančních instrumentů management ČT pokračuje i v letošním roce: do červnové emise spořících dluhopisů podle informací Borovan.cz vložila další desítky milionů korun.

Kavčí hory mají již z dob předchozího ředitele Jiřího Janečka nasyslený velký objem financí na bankovních účtech - na konci roku 2012 to bylo 3,12 miliardy korun. Bobtnající účty v bankách vznikly v důsledku skokového zvýšení koncesionářských poplatků na 135 korun za měsíc v roce 2005.