reklama
reklama
Borovan.media
Exkluzivní byznysové informace
 

Jednání o prodeji týdeníku Respekt finišují, na světě je nová vydavatelská firma

12:29, 13. 10. 2023

Do obchodního rejstříku byl v uplynulých dnech zapsán nový vehikl Respekt Media (RM), který se podle všeho stane novým vydavatelem progresivistického týdeníku Respekt (a navazujícího webu Respekt.cz).

Názorový týdeník Respekt doposud vydává mediální dům Economia (Hospodářské noviny, Ekonom, Spotlight, Aktuálně.cz) miliardáře Zdeňka Bakaly. V uplynulých měsících probíhalo a stále probíhá jednání o prodeji Respektu do rukou nových majitelů. Členem představenstva nové firmy je současný šéfredaktor Respektu Erik Tabery (foto), který by se spolu s dalšími redaktory měl stát spolumajitelem listu. Zájemcem o podíl v RM je údajně i slovenský Denník N. V představenstvu RM je i Pavel Volčík, ředitel strategického marketingu v Economii, a Michal Ischia, product manager Respektu.

Dalšími spoluvlastníky týdeníku by se měl stát slovenský podnikatel Zsolt Bindics (v dozorčí radě SPV Respekt Media) a nadace některých tuzemských oligarchů a podnikatelů, kteří stojí za českým levicovým Deníkem N a za vytvořením současného českého prezidenta Petra Pavla. Pokud se jejich vstup do nové majetkové struktury Respektu potvrdí, týdeník tak do značné míry ztratí svoji faktickou nezávislosti. Tu měl relativně zachovanou i v rámci byznysových aktivit někdejšího uhlobarona Zdeňka Bakaly.

Jednání o prodeji Respektu do vlastnictví nových majitelů by podle našich informací měla být uzavřena do konce letošního roku. Byznys model Respektu je postaven hlavně na placeném obsahu, který přináší drtivou část výnosů mediálního titulu. V roce 2022 výnosy Respektu z placeného obsahu měly činit 58 milionů, z inzerce pak 17 milionů korun.