reklama
reklama
Borovan.media
Exkluzivní byznysové informace
 

Producent Viktor Schwarcz točí historický rodinný film Fichtelberg

08:26, 18. 10. 2023
Televize Film Aleš Borovan

Další ne zcela běžná žánrovka v české kinematografii. Tým producenta Viktora Schwarcze (Cineart TV Prague) a debutujícího režiséra a animátora Šimona Koudely (vlastní námět a scénář) točí do konce října historický rodinný trikový film Fichtelberg (foto).

Lokace našli filmaři na různých místech České republiky. Točilo se v Praze (například v Divoké Šárce, Ďáblickém háji, v Řeporyjích), v lomu Požáry, na Kokořínsku, v Českosaském Švýcarsku či v klášteře Doksany. Hrají Jan Dlouhý, Ondřej Stupka, Ivan Franěk, Karel Dobrý, Jitka Ježková, Jiří Štěpnička, Jakub Žáček nebo Jaroslav Plesl. Kameru má na starosti renomovaný Jan Baset Střítežský.

Cílovým publikem jsou rodiny s dětmi. Byť tedy námět filmu zní poněkud komplikovaně: "Vypráví příběh mladého rytíře - sirotka, který se hnán touhou po lásce a uznání vydává na cestu, odkryje kriminální komplot a dojde až za hranu života, aby pochopil, že celou dobu podléhal iluzi a sebeklamu a vrátí se jako dospělý sebevědomý člověk." Zásadním prvkem je podle tvůrců "netradiční obrazová forma - vícevrstvá animovaná kompozice kombinovaná s živou hereckou akcí. Smyslem této podoby je oživit dávný historický svět a současně stimulovat divákovu imaginaci podobně, jako si čtenář románu vytváří ve své představě vlastní fantaskní skutečnost".

Koproducenty Fichtelbergu jsou Česká televize (TPS Aleny Müllerové) a Arina (Silvia Panáková; Slovensko). Film vzniká s podporou Státního fondu kinematografie, Audiovizuálneho fondu, Ústeckého kraje a Plzeňského kraje. Koudelův snímek distribuuje Cinemart.