reklama
reklama
Borovan.media
Exkluzivní byznysové informace
 

Čuprova a Frycova bankovní investice spouští pilotní provoz v listopadu, základ bude v mobilní aplikaci

14:30, 18. 10. 2023

Několik let připravovaný a stěžejní projekt finančně-poradenské skupiny Partners - spuštění nové "poradenské" banky Partners Banka (PB) - má po nedávném získání bankovní licence od ČNB jasný časový plán. Pilotní "ostrý" provoz pro pár desítek zaměstnanců bude spuštěn na počátku listopadu.

Poté budou následovat další dvě fáze. Od ledna služby pro síť Partners a rodinné příslušníky. Služby pro retailové zákazníky budou spuštěny v prvním kvartálu 2024. "Máme tři fáze startu. Ostrý provoz pro pár desítek zaměstnanců spustíme 1. listopadu. Následně budeme postupně rozšiřovat počty interních spolupracovníků a poradců až do plného Friends and Family provozu, do kterého se v lednu a únoru zapojí celá síť Partners a rodinní příslušníci. Partners Banku plánujeme pro veřejnost spustit v prvním čtvrtletí 2024 a do deseti let bychom rádi nabídli své osobní i digitální služby alespoň půl milionu klientů ve všech zemích," uvedl spoluzakladatel finanční skupiny Partners Petr Borkovec.

Partners Banka ke svému vstupu spustí komunikační kampaň, která se bude odehrávat hlavně v TV a online segmentu. Nákup médií má na starosti OMD Czech. Kampaň by měla odstartovat v březnu 2023.

Nová banka, která je kombinací klasického peněžního ústavu a poradenské sítě, je koncipována jako bezpoplatková a všechny základní služby bude nabízet zadarmo. Zdarma bude jak výběr ze všech bankomatů doma i v zahraničí, vedení účtů, domácí platby i platby po Evropské unii, tak i vydání platební karty k běžnému účtu.

Jediným nástrojem pro správu financí bude mobilní aplikace (vývoj in-house), kterou záměrně nedoplní tradiční internetové bankovnictví, a to z důvodu co nejvyšší bezpečnosti. "Eliminaci uživatelských jmen a hesel a jejich nahrazení autentizací prostřednictvím otisku prstu, PINu či detekce obličeje považujeme za klíčové pro boj s množícími se phishingovými útoky, které jsou čím dál propracovanější a týkají se téměř výhradně internetového bankovnictví," komentuje CEO banky Marek Ditz. Osobní kontakt najdou klienti na více než 160 pobočkách (foto).

Petr Borkovec je největším podílníkem PB, by měl mít okolo 35 procent. Jeho obchodní partner Radim Lukeš přímo vlastní 13 procent a dalších cca 5 procent přes nejrůznější vehikly. Investory v projektu jsou Tomáš Čupr (aktuálně 6 procent), Pale Fire Capital (10 procent) a Ondřej Fryc/Reflex Capital (3 procenta). Zbylých 28 procent by měli vlastnit poradci.

Jednotlivé podíly by se měly v následujících letech měnit. SPV Partners HoldCo, ve kterém je Borkovec a Lukeš a který drží přes 12 procent nové banky, v uplynulých měsících vydal dluhopisy za 500 milionů korun. Ty nakoupily nejrůznější finanční instituce, například ČSOB. V následujících letech, během splácení dluhopisů, bude nabízet svá procenta stávajícím investorům. Čupr do projektu doposud nalil 200 milionů korun, Pale Fire Capital 350 milionů a Fryc 100 milionů.

Partners Bankin (Borkovec a poradci) bude mít finálně kolem 60 procent. Druhý největší akcionář, společnost Apana Radima Lukeše, bude mít finálně 15 procent. Následuje Pale Fire Capital, Tomáš Čupr a Reflex Capital s celkovým podílem 20 až 25 procent. Kolem 5 procent bude postupně převáděno na členy board Partners Banky.