reklama
reklama
Borovan.media
Exkluzivní byznysové informace
 

Telekomunikační úřad odstartoval aukci kmitočtů pro digitální rozhlas

13:06, 23. 10. 2023

Český telekomunikační úřad (ČTÚ) dnes zahájil aukční část výběrového řízení na kmitočty pro digitální rozhlas DAB+ v pásmu 174–230 MHz, tedy elektronickou aukci. O akci jsme informovali již dříve. Udělení přídělů předpokládá ČTÚ do konce roku.

Do tendru se původně přihlásilo celkem devět zájemců. Jsou to firmy firmy Broadcast Services (mediální a telco skupina kolem rodiny Radima Pařízka), Czech Digital Group (České Radiokomunikace, vysílací hegemon v České republice), Fiera touch (Pavel Hájek), GG OMIKRONInfinity TelecomJOE Media (Miroslav Pýcha), PLAY.CZ (Pavel Sodomka), RTI cz (Václav Ježek) a TELEKO digital (Tomáš Řapek).

Aukce je podle zástupců ČTÚ organizována metodou kombinatorické aukce a ve čtyřech aukčních fázích, ve kterých budou postupně rozděleny aukční bloky mezi úspěšné účastníky aukce. Vítězná kombinace nabídek bude určena samostatně pro každou aukční fázi - bude se jednat o takovou kombinaci nabídek účastníků aukce, jejíž celková hodnota bude nejvyšší a současně se přidělí maximální množství aukčních bloků.

V první fázi se podávají nabídky na aukční bloky vhodné pro celoplošné sítě, předmětem druhé fáze jsou aukční bloky pro sítě pokrývající několik regionů a předmětem třetí fáze aukční bloky umožňující pokrytí pouze jednotlivých regionů. Účast v prvních třech fázích je omezena na základě definovaného spektrálního limitu tak, aby bylo umožněno vstoupit na trh i menším hráčům a zároveň aby došlo k maximálnímu využití všech přídělů napříč Českou republikou. Ve čtvrté fázi pak budou nabídnuty bez jakýchkoliv omezujících podmínek aukční bloky, které nezíská žádný z účastníků v předcházejících fázích.

Cílem výběrového řízení je přidělit zájemcům rádiové kmitočty pro zajištění dvou celoplošných a 27 regionálních vysílacích sítí pro poskytování služby šíření zemského digitálního rozhlasového vysílání. Vítězné celoplošné sítě mají do 18 měsíců pokrýt 50 procent obyvatel a dálnic a za dalších 12 měsíců pokrýt 80 procent obyvatel a dálnic. Regionální vysílání má pokrýt 40 procent obyvatel příslušného regionu do 24 měsíců a za dalších 24 měsíců následně 70 procent obyvatel regionu. Počáteční vyvolávací cena jednotlivých přídělů byla spočtena dle cenového koeficientu stanoveného na 10 tisíc korun za každých celých 100 tisíc obyvatel, žijících v hranicích území, pro které jsou aukční bloky určeny.