reklama
reklama
Borovan.media
Exkluzivní byznysové informace
 

Pokrytectví Pirátů zpochybňuje jejich postup v kauze ex-radního RRTV Köppla (komentář)

12:41, 25. 10. 2023
Televize Rádia Aleš Borovan

Jen to jen pár měsíců, co se poslankyně za levicovou Českou pirátskou stranu Olga Richterová (foto) stala jednou z hlavních hybatelek v kauze (nyní již odvolaného) radního Rady pro rozhlasové a televizní vysílání (RRTV) Daniela Köppla. Nyní v podobné kauze radní RRTV Marty Smolíkové pirátská politička mlčí jak zařezaná.

Jen pro připomenutí: letos na jaře poslanci z rady odvolali radního RRTV Daniela Köppla kvůli údajným politickým aktivitám (měl vystupovat ve prospěch ANO a Andreje Babiše). Je dobré připomenout, že Köppl byl podle všeho nominant ANO. Jednu z hlavních rolí v Köpplově odvolání sehrála právě Richterová.

Jak jsme napsali před několika týdny, stejnému podezření jako Köppl nyní čelí rovněž radní RRTV Smolíková. Ta je kromě jiného předsedkyně kontroverzního feministicko-lobbystického sdružení Česká ženská lobby (v probíhajících kulturních válkách se staví na pozice radikálního a nesnášenlivého marxismu), současně je místopředsedkyní Rady vlády pro rovnost žen a mužů. Jak vyplývá ze záznamu ve videoarchivu Poslanecké sněmovny, Smolíková se před několika týdny zúčastnila tiskové konference poslance za TOP09 Michala Zuny na téma Istanbulská úmluva, byla v hloučku za tiskovým pultíkem kolem Zuny. Ve prospěch ideologické Istanbulské úmluvy Smolíková vystupovala i při dalších příležitostech (mimochodem, zamyslel se někdo, proč má být členem vysílací rady zrovna feministická lobbistka?)

Výše uvedená Smolíkové aktivita by se dala vykládat jako podpora či jako účast na Zunových akcích. Zákon, konkrétně 231/2001 o provozování rozhlasového a televizního vysílání, přitom takové či podobné konání radním zapovídá: "Členové Rady nesmějí zastávat funkce v politických stranách nebo hnutích a vystupovat v jejich prospěch."

Smolíková se do vysílací rady dostala v květnu 2021 jako nominantka právě Pirátské strany V této souvislosti nás zajímalo názor poslankyně Richterové na kauzu Smolíková. Na stranický i poslanecký email jsme Olze Richterové přesně před měsícem poslali následující dotazy:

  1. Jak hodnotíte počínání členky RRTV Marty Smolíkové, která se účastí na tiskové konferenci poslance Zuny prokazatelně zúčastnila politické aktivity (a je jedno, že je to ve prospěch nějaké strany, ideje, návrhu)?
  2. Jaké je stanovisko Pirátů k tomuto jednání paní Smolíkové?
  3. Budete Vy nebo Česká pirátská strana navrhovat odvolání radní Smolíkové z RRTV? Podpoříte, když toto odvolání navrhne nějaká jiná strana?

Poslankyně Richterová doposud neodpověděla. A to i přes urgence na obě emailové adresy. Neodpověděl ani oslovený poslanec za ODS Petr Bendl. To s největší pravděpodobností znamená jediné: Pirátům a dalším koaličním poslancům nešlo v případu Köpplova odvolání o princip, o vyřešení údajného střetu zájmů člena vysílací rady, nýbrž o prosté odstřelení nominanta soupeřící politické strany. Ok, v pořádku, je to součást politického boje.

Ale je tedy dobré říci nahlas: vládní poslanci neměří v případě RRTV stejným metrem. Co nesmí Köppl, to Smolíková podle všeho může. Alias Quod licet Iovi, non licet bovi - Co je dovoleno Jovovi, není dovoleno volovi. To je u tak odborného a důležitého regulatorního orgánu, jakým je RRTV, naprosto zničující. Je to již měsíc, co kauza Smolíková vypukla (podrobnosti viz odkaz pod textem), a od té doby reputace a důvěryhodnost RRTV stále a nezadržitelně koroduje. I díky pokrytectví České pirátské strany. A současně roste Köpplova šance v soudním sporu, kterým se snaží rozhodnutí poslanců zvrátit.