reklama
reklama
Borovan.media
Exkluzivní byznysové informace
 

Režisér Provazník finišuje s natáčením nového filmu Sbormistr podle kauzy Kulínského

09:08, 28. 10. 2023
Film Aleš Borovan

Natáčení nového celovečerního filmu Sbormistr, který vychází ze smutné kauzy již zesnulého dirigenta a sbormistra Bohumila Kulínského ml., se pomalu blíží k závěru. Tým režiséra Ondřeje Provazníka (foto; StaříciDáma a Král) a producenta Jiřího Konečného natočí v polovině listopadu ještě pár záběrů v Brně a bude hotovo.

Sbormistr se odehrává v 90. letech. Natáčení začalo v lednu letošního roku v Krkonoších a po několika českých lokacích se nyní tvůrci vrátili z natáčení v USA. Snímek, kde se v hlavních rolích představí Juraj Loj a teprve třináctiletá Kateřina Falbrová, přijde do českých kin příští rok. Dále hrají  Ivana WojtylováZuzana Šulajová, Anna Kameníková nebo patnáctiletá Maya Kintera.

"Od začátku jsem chtěl, aby pěvecký sbor v našem filmu vyjel na nějaké opravdu atraktivní turné. A vysnil jsem si Spojené státy, konkrétně New York. To se samozřejmě snadno napíše do scénáře, ale zrealizujte to pak. Během devítiměsíčních příprav na týdenní natáčení jsme zvažovali lokace v Torontu, navštívili ateliér newyorských ulic v Sofii, ale nakonec jsme se rozhodli, že realitu nic nepřekoná a zamířili jsme do New Yorku skutečného. Podařilo se nám tak natočit autentické a působivé scény v newyorském metru, na Manhattanu v Greenwich Village, v Central Parku, nebo v nádherném brooklynském hotelu Bossert," uvedl Provazník.

"Měli jsme 50 lidí ve štábu včetně herců, desetičlenný americký štáb a přes stovku komparzistů. Využívali jsme místní dobová auta, včetně typických žlutých taxíků, a dokonce jsme pro natáčení pořídili i staré telefonní budky pro scény na ulici. Velkou výzvou bylo natáčení v metru, kde získat povolení je bez amerického rozpočtu téměř nemožné. Nakonec se nám to povedlo díky ochotné newyorské policii, která nám otevřela dveře na nástupiště a podpořila nás během natáčení," doplnil Konečný.

Film produkuje Konečného firma endorfilm (Atlas ptáků, Všechno bude, Staříci, Ocas ještěrky). Koproducenty snímku jsou Punkchart films - Ivan Ostrochovský a Česká televize - TPS Kateřiny Ondřejkové. Výkonným producentem filmu je Michal Sikora.