reklama
reklama
Borovan.media
Exkluzivní byznysové informace
 

Česká televize na Štědrý den nasadí novou pohádku Karla Janáka

15:45, 31. 10. 2023
Televize Aleš Borovan

Česká televize si jako obvykle na vánoční svátky připravila speciální programové menu, které bude obsahovat koncerty vážné i populární hudby, filmovou klasiku i pohádkové premiéry. K největším tahákům bude patřit nová pohádka Klíč svatého Petra (foto) od režiséra Karla Janáka, vysílaná na Štědrý večer.

Klíč svatého Petra bude v celkovém pořadí jedenatřicátou premiérovou pohádkou ČT v její novodobé historii. Pro Janáka je to již desátá režírovaná pohádka za posledních 16 let. Ke čtyřem z nich, včetně letošní, napsal scénář Petr Hudský. Tvůrci její příběh umístili na hrad Zvíkov, zámek Sychrov i do památkové rezervace ve Slavonicích a do hlavních rolí vybrali Filipa Březinu, Bereniku Kohoutovou, Sáru Korbelovou, Sabinu Remundovou, Davida Novotného, Lukáše Příkazkého či Petra Nárožného.

"Příběh od všech postav vyžaduje, aby se chovaly jinak, než jak jim předurčuje jejich přirozenost. Svatý Petr musí otvírat nebeskou bránu šperhákem, hlavní hrdina zpívá lidem o tom, jak mají být poctiví a slušní a nesmí krást, ale sám se pak shodou okolností dá dohromady s jedním zlodějem a jednou podvodnicí. Vodník je romantik. Sám nikoho netopí a pro lásku je ochotný opustit svoje podvodní království," uvedl Janák.

Na Boží hod bude ČT vysílat duálně československou koprodukční pohádku Tři zlaté dukáty (režisérka Mariana Čengel Solčanská), kterou si diváci mohou pustit s českým dabingem nebo v originálním slovenském jazyce. Na svátek Štěpána se vrátí na obrazovku Krakonošovo tajemství scenáristky a kreativní producentky Barbary Johnsonové a režiséra Petera Bebjaka. Jeho loňské první uvedení vidělo na 3,753 milionu diváků v cílovce 4+. Veřejnoprávní stanice nasadí rovněž pohádku pro neslyšící s názvem Dvě Mařenky (režisér Ivo Macharáček). Doplní tak kolekci sedmi předchozích pohádek pro děti se sluchovým postižením, které jako vůbec první v Evropě začala točit právě ČT.

Nabídka pohádek a filmů ve vánočním vysílání České televize zahrnuje i klasiky jako Tři oříšky pro Popelku, Šíleně smutná princezna, Anděl Páně, Tajemství staré bambitky, Pelíšky, Na samotě u lesa atd.

Posledními hodinami letošního roku pak o silvestrovské noci provedou programem ČT Adéla Gondíková a Richard Genzer v pořadu, který "připomene to nejlepší ze zábavné tvorby uplynulých sedmi dekád ve vysílání ČT". Prvním filmem nového roku bude Vánoční příběh režisérky Ireny Pavláskové.