reklama
reklama
Borovan.media
Exkluzivní byznysové informace
 

Bakala se zbavil Respektu, podíl získali i oligarchové, stojící za prezidentem Pavlem

Již od konce loňského roku bylo jasné, že se v mediálním domě Economia něco musí stát. Tehdy majitel vydavatelství, miliardář Zdeněk Bakala (foto), dovnitř firmy vyhlásil, že ho již nebaví stále lepit milionové prodělky firmy.

Všechny redakce (Hospodářské noviny, Aktuálně.cz, Ekonom atd.), byť se skřípením zubů, od přelomu roku přikročily s úsporným opatřením. Jediným, kdo se podle našich zdrojů postavil na zadní, byla redakce aktivistického týdeníku Respekt. Která i tak v rámci Economie měla "speciální" postavení. Od počátku letošního roku tak managementu bylo zřejmé, že s Respektem se něco musí udělat. Po několika měsíčním jednání s novými investory se nyní Bakala Respektu zbavuje. Přesně, jak jsme popisovali v uplynulých měsících.

Novou vydavatelskou entitou Respektu je firma Respekt Media (RM). V ní jsou již rozděleny příslušné vlastnické podíly. Důležité jsou majetkové podíly, spojené s hlasovacími právy, každý z nich po 25 procentech, které by měli vlastnit noví investoři. Prvních 25 procent drží slovenská firma Denník N, která ovládá 28 procent v malém českém vydavatelství N media. To vydává levicový online titul Deník N, tištěné noviny nebo knihy z Edice N. Za slovenským Denníkem N stojí jednak redaktoři tohoto média (celkem 49 procent) a dále skupina slovenských podnikatelů (51 procent; Rudolf HrubýPeter Paško, Anton ZajacMaroš Grund atd.).

Dalších 25 procent s hlasovacími právy v RM vlastní společnost Independent Press, která v N media drží 56,6 procenta. Za Independent Press stojí skupina vlivných oligarchů a podnikatelů, jako například Jaroslav Horák (Albatros Media), miliardář Martin Hájek (Livesport), Libor Malý, miliardář Martin Vohánka (Eurowag/W.A.G. payment solutions), Libor Winkler (RSJ), miliardář Ondřej Fryc (Reflex Capital) nebo Silke Horáková (Albatros Media). Část z nich významným způsobem, milionovými částkami, sponzorovala prezidentskou kampaň Petra Pavla (Winkler, Vohánka, Hájek nebo Fryc) a dají se tak označit za faktické spolutvůrce současného prezidenta (více viz odkaz pod textem).

Další podíly s hlasovacími právy pak vlastní investor ze Slovensku (25 procent) a vybraní redaktoři Respektu (celkem 25 procent), v první řadě šéfredaktor týdeníku Erik Tabery. Praktickým výsledkem nového uspořádání je vlivové posílení byznysově-mediálně-lobbistické skupiny kolem prezidenta Pavla (viz odkaz pod textem). Její byznysy a operace v České republice budou podle všeho novým mantinelem nezávislosti a fungování týdeníku Respekt.

Vydavatelství Economia se dle svých slov chce více zaměřit na své hlavní tituly, kterými jsou Hospodářské noviny, Aktuálně.cz a časopis Ekonom. "Zkoumáme i nové akvizice a pouštíme se do inovativních projektů, abychom vydavatelství rozvíjeli. Zároveň pro nás platí, že chceme důsledně udržet provozní ziskovost," uvádí ředitelka Economie Lenka Černá.