reklama
reklama
Borovan.media
Exkluzivní byznysové informace
 

Šmejcův online vyhledávač nábytku a dekorací Favi.cz poklesl o více než 40 milionů

07:16, 2. 11. 2023

Online vyhledávač nábytku, dekorací a bytových doplňků z "ověřených obchodů a e-shopů" Favi.cz, ve kterém loni získala majoritu investiční skupina miliardáře Jiřího Šmejce (foto) EMMA Capital, byznysově zpomalil. Pokles se počítá na desítky milionů.

Provozní firma Favi online v roce 2022 utržila 708 milionů korun. V meziročním srovnání to je pokles o 42 milionů. Čistý zisk se loni snížil z 80 milionů na 57 milionů korun. To je stále slušný výsledek. Firma loni majitelům vyplatila příjemnou dividendu ve výši 60 milionů korun. Šmejcův podíl ve Favi online je zastaven ve prospěch Československé obchodní banky.

Favi online působí na trhu od roku 2016. Aktuálně nabízí své služby celkem na devíti evropských trzích, mimo jiné v RumunskuMaďarskuPolskuItáliiVelké Británii a Švédsku. EMMA ve Favi drží 82,32 procenta. Podíl koupila částečně od tehdejšího majoritního vlastníka Pale Fire Capital (Jan BartaDušan Šenkypl a David Holý) - 65 procent - plus cca polovinu 35ti procentního podílu získala rovněž od zakladatelů firmy - Jana Sellers-Zajice a Radomíra Hejla. Ti nyní drží minoritní vlastnické podíly.