reklama
reklama
Borovan.media
Exkluzivní byznysové informace
 

Kauza Smolíková se rozrůstá ve vážný skandál RRTV a vládních poslanců: přepisování oficiálních záznamů

11:58, 9. 11. 2023

Kauza Smolíková, o které jsme psali v uplynulých týdnech, se začíná rozrůstat ve větší skandál, který se dotýká Rady pro rozhlasové a televizní vysílání (RRTV) a vyšších pater české politiky, konkrétně části vládních poslanců. Do hry nyní vstoupilo přepisování oficiálních záznamů, které mohou dokumentovat případné porušování zákona v RRTV. Celá věc má již teď fatální dopad na důvěryhodnost současné vysílací rady, která dohlíží na televizní a rádiový trh.

Pro připomenutí: v uplynulých týdnech Borovan.cz začal psát o tzv. kauze Smolíková, popisující aktivity radní RRTV Marty Smolíkové (na screenu v kroužku), které se dají vykládat jako účast na politických akcích. Avšak podle zákona 231/2001 o provozování rozhlasového a televizního vysílání "Členové Rady nesmějí zastávat funkce v politických stranách nebo hnutích a vystupovat v jejich prospěch."

Jak jsme zdokumentovali ze záznamu z oficiálního videoarchivu z Poslanecké sněmovny, Smolíková se letos v září zúčastnila tiskové konference poslance za TOP09 Michala Zuny na téma Istanbulská úmluva, byla v hloučku za tiskovým pultíkem kolem Zuny (viz screen; záznam je označen jako tisková konference poslance Zuny, samotný poslanec stojí za pultíkem uprostřed). Ve věci ideologické Istanbulské úmluvy Smolíková vystupovala i při dalších příležitostech (například kulatý stůl v Senátu letos v říjnu).

Za podobné aktivity byl letos na jaře poslanci z rady odvolán radní RRTV Daniel Köppl. Důvodem měly být Köpplovy údajné politické aktivity (měl vystupovat ve prospěch ANO a Andreje Babiše). Je dobré připomenout, že Köppl byl podle všeho nominant ANO, Smolíková je zase nominantkou České pirátské strany. Smolíková je rovněž předsedkyně kontroverzního feministicko-lobbystického sdružení Česká ženská lobby, současně je místopředsedkyní Rady vlády pro rovnost žen a mužů.

Vzhledem k výše uvedené činnosti radní Smolíkové nás zajímal postoj RRTV ke celé kauze. Předseda rady RRTV Václav Mencl (ODS) zareagoval překvapivě: "Zjistili jsme, že videoarchiv Poslanecké sněmovny PČR ze dne 20. září 2023 žádný záznam tiskové konference poslance TOP 09 Michala Zuny neobsahuje. Vaše žádost o stanovisko je tedy bezpředmětná."

Ve skutečnosti videoarchiv poslanecké sněmovny zmíněný videozáznam stále obsahuje, lze jej shlédnout na tomto odkazu: kauza Smolíková. Celý videozáznam má však nyní jiný popisek, "Setkání s médii pořádané Úřadem vlády ČR Odboru rovnosti žen a mužů", (viz screen aktuálně upraveného videozáznamu dole, porovnejte se screenem původního videozáznamu nahoře).

Je tedy evidentní, že videozáznam, který podle všeho dokumentuje účast radní RRTV Smolíkové na politické aktivitě, byl dodatečně upraven. Obrátili jsme tedy na vedoucího Kanceláře Poslanecké sněmovny Martina Plíška (TOP09, měl by mít pozastavené členství) a rovněž šéfku sněmovny Markétu Pekarovou Adamovou (TOP09), za jakých okolností došlo k úpravě zmíněného videozáznamu.

"Odbor médií a marketingu, který spravuje rezervace tiskových konferencí, obdržel dne 12. října 2023 od poslance Michala Zuny (o kauze Smolíková jsme poprvé psali 9. října, pozn. aut.) požadavek na změnu názvu tiskové konference ze dne 20. září 2023, kterému bylo vyhověno. Důvody v žádosti uvedeny nebyly a ani není v naší kompetenci je posuzovat. Vzhledem k tomu, že šlo o žádost poslance, který danou tiskovou konferenci pořádal, byla samozřejmě postoupena odpovědným pracovníkům Odboru informatiky, který videoarchiv Poslanecké sněmovny spravuje. Pokud kterýkoli poslanec pořádá tiskovou konferenci, musíme respektovat jeho právo zvolit (případně změnit) její název," uvedla pro Borovan.cz Martina Lustigová, vedoucí Oddělení médií a PR PSP.

Důležité pasáže její odpovědi jsme vytučnili - je zde oficiálně potvrzené, že danou tiskovou konferenci skutečně pořádal poslanec za TOP09 Zuna a že se tedy radní RRTV Smolíková bezpochyby zúčastnila tiskové konference politika za TOP09. Znovu připomínáme pasáž zákona: "Členové Rady nesmějí zastávat funkce v politických stranách nebo hnutích a vystupovat v jejich prospěch.". A znovu připomínáme, že za stejnou aktivitu byl radní RRTV Köppl letos na jaře z rady odvolán.

Jak jsme psali již dříve, v kauze Smolíková jsme se obrátili na pirátskou poslankyni Olgu Richterovou, která byla velmi aktivní v Köpplově odvolání, a rovněž na poslance za ODS Petra Bendla. Oba však v toxické kauze zaujali pozici mrtvého brouka a na dotazy neodpověděli. Což je zvláštní postoj - skandál Smolíková poškozuje nejen celou RRTV a její důvěryhodnost jako důležitého orgánu státní správy, ale zpochybňuje postupy některých vládních poslanců ohledně vysílací rady.

V kauze Smolíková je třeba najít odpovědi na řadu znepokojivých otázek:

  • Proč předseda RRTV Václav Mencl tvrdí, že videoarchiv PSP záznam s tiskovou konferencí poslance Zuny neobsahuje, když se zde dá stále najít?
  • Proč vládní poslanci, kteří se aktivně vyjadřovali ke kauze radního RRTV Köppla, k obdobné kauze radní RRTV Smolíkové mlčí?
  • Proč poslanec za TOP09 Zuna požádal o úpravu popisku své tiskové konference ve sněmovně?
  • Proč se radní RRTV Smolíková vůbec účastňuje politických akcí (ve skutečnosti je popisek oné tiskovky irrelevantní, důležitá je podstata dané akce)?
  • Proč Piráty napadlo poslat do velké vysílací rady zrovna feministickou lobbistku?
  • Jakou roli radní Smolíková v rámci RRTV ve skutečnosti hraje?
  • Proč je vládním stranám podle všeho jedno negativní dopad kauzy na důvěryhodnost vysílací rady?
  • Kdo přebírá politickou odpovědnost za kauzu Smolíková? Piráti? TOP09?