reklama
reklama
Borovan.media
Exkluzivní byznysové informace
 

Tržby Pilulka Lékárny za prvních devět měsíců 2023 klesly o 13 procent

Rozhodnutí omezit spolupráci s benefitními společnostmi má stále negativní efekt na tržby e-commerce/technologické společnosti Pilulka Lékárny (na fotce zakladatelé a spolumajitelé, bratři Kasové), která je kotovaná na pražské burze. Meziroční pokles tržeb firmy za první pololetí činil cca 14 procent a přibližně stejné tempo poklesu firma vykázala i za tři letošní kvartály.

Od ledna do září 2023 tak Pilulka Lékárny (PL) utržila 1,58 miliardy korun (neauditované konsolidované číslo). "Tento pokles lze převážně připsat omezení spolupráce s benefitními společnostmi v České republice, což mělo dopad 195 milionů korun celkové tržby. Naopak české online tržby nebenefitního charakteru vykázaly růst o 62 milionů korun, což signalizuje pozitivní trend v této oblasti," uvedla firma.

Celkový dopad omezení spolupráce s benefitními firmami v Česku za celý letošní rok PL odhadla na redukci o 300 milionů korun. Akcie PL v posledních měsících na pražské burze zaznamenaly výrazný sešup na 260 korun za kus.

Dalšími faktory, které měly dopad na celkové tržby, byly pokles prodejů na Slovensku, nižší prodeje služeb, které jsou spojené s objemem prodejů, a také meziroční snížení počtu vlastních lékáren. Firma rovněž ukončila byznysové aktivity v Rumunsku a omezila operace na maďarském trhu, kde začala upřednostňovat ziskovost před růstem zákaznické báze.

V rámci šetření Pilulka ukončuje provoz v centrálním skladu v Olomouci. "Sjednocením logistiky v Česku zpět do distribučního centra v Praze - Horních Počernicích Pilulka zvyšuje efektivitu svých logistických procesů a optimalizuje dostupnost produktů na jednom místě. Tato změna neovlivní stávající služby Pilulka Expres a Pilulka Box na Moravě. Celkem restrukturalizace zlepší hospodaření skupiny podle údajů PL v roce 2023 o 17 milionů korun (včetně  nákladů na restrukturalizaci) a pro rok 2024 je plánován pozitivní dopad realizovaných změn ve výši až 85 milionů korun.