reklama
reklama
Borovan.media
Exkluzivní byznysové informace
 

Vládní koalice se rozhodla, že skandál kolem RRTV promlčí. Proč poslanec Zuna upravoval důležitý důkaz?

13:11, 22. 11. 2023

Je to již měsíc a půl, co Borovan.cz jako první upozornil na vážnou tzv. kauzu Smolíková, která se týká Rady pro rozhlasové a televizní vysílání (RRTV). Skandál se mezitím rozšířil i do poslanecké sněmovny. I přes řadu žádostí o vyjádření politici/političky vládní koalice, které se kauza týká především, tvrdošíjně drží pozici mrtvého brouka.

O co v kauze jde: gró v podstatě spočívá v tom, zda vybrané pasáže zákona 231/2001 o provozování rozhlasového a televizního vysílání platí pro všechny členy Rady RRTV, nebo jen pro vybrané radní. Konkrétně jde o odstavec: "Členové Rady nesmějí zastávat funkce v politických stranách nebo hnutích a vystupovat v jejich prospěch." A zda v této kauze bylo manipulováno klíčovým důkazem. V průběhu sledování dané kauzy jsme zjistili, že došlo k úpravě důležitého dokumentu z poslanecké sněmovny, který je důkazem o možném porušování či neporušování zákona (viz níže).

Kauzu Smolíková shrnujeme v jednotlivých, chronologicky uvedených bodech, doplňujeme rovněž kontext:

  • rok 2022 - poslankyně za Českou pirátskou stranu Olga Richterová se významně angažuje v kauze radního RRTV Daniela Köppla kvůli jeho politickým aktivitám (Köppl měl vystupovat ve prospěch ANO a Andreje Babiše). Doplňme, že Köppl byl v radě nominantem ANO
  • květen 2023 - poslanci odvolávají Köppla z RRTV
  • září 2023 - radní RRTV Marta Smolíková se zúčastnila tiskové konference poslance za TOP09 Michala Zuny (foto) na téma Istanbulská úmluva, byla v hloučku za tiskovým pultíkem kolem Zuny. Smolíková je v radě nominantkou Pirátské strany, tedy strany, jejímž členkou je poslankyně Richterová
  • 25. a 26. září - Borovan.cz posílá dotazy ohledně kauzy poslankyni Richterové a poslanci Bendlovi (ODS)
  • 9. říjen 2023 - Borovan.cz publikuje první text o kauze Smolíková
  • 11. říjen - Borovan.cz podává v kauze Smolíková podnět na RRTV
  • 12. říjen - dle svědectví (viz níže) z Poslanecké sněmovny poslanec Michal Zuna, který uspořádal výše uvedenou tiskovku, žádá o úpravu videozáznamu z uvedené akce (jedná se o požadavek na změnu názvu tiskové konference). Požadavku je vyhověno
  • 7. listopad - předseda rady RRTV Václav Mencl (původně ODS) odpovídá na podnět Borovan.cz překvapivě: "Zjistili jsme, že videoarchiv Poslanecké sněmovny PČR ze dne 20. září 2023 žádný záznam tiskové konference poslance TOP 09 Michala Zuny neobsahuje." Příslušný videozáznam lze najít zde.
  • 8. listopad - nový podnět Borovan.cz na RRTV
  • druhý listopadový týden - Borovan.cz rozesílá dotazy ohledně kauzy předsedům poslanecký klubů plus poslanci Zunovi

Do dnešního dne ze strany vládních politiků nedošla žádná odpověď. Mezitím se nám podařilo získat cenné svědectví Martiny Lustigové, vedoucí Oddělení médií a PR PSP: "Odbor médií a marketingu, který spravuje rezervace tiskových konferencí, obdržel dne 12. října 2023 od poslance Michala Zuny požadavek na změnu názvu tiskové konference ze dne 20. září 2023, kterému bylo vyhověno. Důvody v žádosti uvedeny nebyly a ani není v naší kompetenci je posuzovat. Vzhledem k tomu, že šlo o žádost poslance, který danou tiskovou konferenci pořádal, byla samozřejmě postoupena odpovědným pracovníkům Odboru informatiky, který videoarchiv Poslanecké sněmovny spravuje. Pokud kterýkoli poslanec pořádá tiskovou konferenci, musíme respektovat jeho právo zvolit (případně změnit) její název. Není v kompetenci pracovníků Kanceláře Poslanecké sněmovny se proti názvu či jeho změně ohrazovat."

Proč je změna názvu videozáznamu tak důležitá? Videozáznam slouží jako klíčový důkaz, zda se radní RRTV Smolíková zúčastnila politické aktivity či nikoliv (zatím vše nasvědčuje, že ano).

Kauzy Smolíková se mezitím logicky chopila opozice. "Jednání sněmovny, tak, jak jste ho popsal ve svém textu, mi přijde hodně zvláštní. Aby se po otázce novináře měnily názvy tiskových konferencí, mi přijde nešťastné. Důležitá je podle mého hlavně podstata problému, a to je, že členka RRTV vystupovala na tiskové konferenci, kterou organizoval poslanec za TOP09. Z logiky věci je evidentní, že jde o stejnou událost, kterou jsme řešili na začátku roku v případě Daniela Köppla. S tím rozdílem, že zde se navíc ukazuje jak nešťastné je, když dnes jedna politická strana defacto ovládá celé fungování sněmovny (míněna TOP09, pozn. aut.)," uvedl poslanec za ANO Aleš Juchelka a současně šéf poslaneckého výboru pro mediální záležitosti.