reklama
reklama
Borovan.media
Exkluzivní byznysové informace
 

V Česku vzniká animovaná verze Pyšné princezny, naváže na pohádku z roku 1952

12:13, 3. 12. 2023
Televize Film Aleš Borovan

Klasická československá pohádka Pyšná princezna z roku 1952 s Alenou Vránovou a Vladimírem Rážem v hlavních rolích se dočká nového zpracování. Nový animovaný film ve 3D vznikne v produkci Luminar Film a postprodukčního studia PFX, chce navázat na slavnou tradici české filmové animace.

Animovaný remake Pyšná princezna (screen) vzniká v česko-polské koprodukci, režii mají na starosti David Lisý a Radek Beran, který je zároveň i autorem scénáře. Ten při psaní vycházel jednak z původní literární předlohy Boženy Němcové, ale i z "ikonických momentů filmové verze z padesátých let".

"Lákal mě návrat k původní literární předloze pohádky Potrestaná pýcha, možnost vyzdvihnout motiv čisté lásky, díky které lze proměnit k lepšímu i svůj charakter. Zároveň jsem s radostí použil některé ikonické momenty původního filmu. Například akční scénu ze mlýna, šermovací tanec v trámoví, poskakující výběrčí daní v pytlích, zpívajícího ševce na hranici království, nebo "našli moji rádcové…" ," uvedl Beran.

Clem tvůrců má být vyrobit velkou animovanou pohádku, která bude mít díky univerzálně srozumitelnému příběhu potenciál i v mezinárodním měřítku. Koproducenty jsou Česká televize, polské studio Human a distributor Cinemart. Film finančně podpořil Státní fond kinematografie. Do českých kin by film měl vstoupit v listopadu 2024.

Postavy a prostředí vytváří tým výtvarníků pod vedením Jana Koníčka v pražském studiu PFX. Postavy prošly postupným vývojem, prvotní výtvarné návrhy vznikaly skicou v ruce a pak byly převedeny do 3D. Oproti předloze animovaný film pracuje se zvířátky, která sice nemluví, ale zasahují do děje a aktivně spolupracují s lidskými postavami. Na animaci spolupracují PFX a Human, animační tým vede Rafał Schubert. Klíčovým prvkem animovaného filmu je hudební a zvuková složka. Kompozice se ujali hudebníci Ondřej Brzobohatý a Ondřej Brousek.