reklama
reklama
Borovan.media
Exkluzivní byznysové informace
 

Energetický obr innogy poslal peníze do Vejdělkova, Mádlova nebo Bajgarova filmu

09:03, 6. 12. 2023
Film Aleš Borovan

Sponzorský program energetického koncernu innogy "Energie českého filmu" vstupuje do 19. sezóny. V jejím rámci firma finančně podpoří čtyři připravované celovečerní filmy, které vstoupí do kin v roce 2024.

Peníze od innogy tak dostanou filmy Aristokratka ve varu (foto; premiéra leden 2024) scenáristy a režiséra Jiřího Vejdělka, Mord scenáristy a režiséra Adama Martince, Teorie tygra - zlatá svatba (podzim 2024) scenáristy a režiséra Radka Bajgara a Vlny (podzim 2024) herce a režiséra Jiřího Mádla.

Aristokratka ve varu je pokračováním úspěšné komedie Poslední aristokratka a opět filmovou adaptací bestselleru Evžena Bočka. Dobové drama Vlny z konce 60. let minulého století je inspirováno skutečným příběhem skupiny korespondentů mezinárodní redakce Československého rozhlasu a jejich odhodláním přinášet nezávislé zprávy. "Film vypráví o dvou bratrech, kteří se v Československu v bouřlivé době sklonku 60. let musí rozhodnout, co je pro ně v životě důležité."

Hořká komedie Teorie tygra - zlatá svatba navazuje na divácky úspěšný film z roku 2016 s Jiřím Bartoškou v hlavní roli. Děj filmu Mord se odehrává na vesnické rodinné zabíjačce, k níž se všichni členové s větší či menší radostí upínají jako k potřebnému a tradičnímu rituálu. "Zabíjačka jako pozadí pro vyjevení všech známých i pečlivě skrývaných vztahů a traumat, životních vzorů či nedostatečné komunikace mezi blízkými dosahuje místy antických rozměrů, prolitá krev však naštěstí nepatří lidským hrdinům příběhu."

"Z letošních námi koprodukovaných filmů musím zmínit drama Matěje Chlupáčka Úsvit, jehož protagonistka Eliška Křenková na karlovarském festivalu obdržela za mimořádný herecký výkon innogy Modrou kostku. Kromě Karlových Varů byl snímek úspěšně uveden rovněž na dalších tuzemských i zahraničních přehlídkách," uvedl Tomáš Varcop, předseda představenstva innogy Česká republika. Innogy tak v rámci celého programu podpořil téměř stovku celovečerních hraných a dokumentárních filmů.

Energetická firma podporuje i další filmové projekty a akce. Partnerem Mezinárodního filmového festivalu Karlovy Vary, včetně projektu Kino bez bariér, bude v roce 2024 innogy poosmadvacáté. Firma také opět podpoří konání Cen české filmové kritiky a předávání Českých lvů.