reklama
reklama
Borovan.media
Exkluzivní byznysové informace
 

Režisér Sebechlebský začne točit dobrodružný film Tichá pošta z druhé světové války

16:34, 10. 12. 2023
Film Aleš Borovan

Nový film Tichá pošta podle předlohy spisovatele, scenáristy a dramatika Jiřího Stránského se začne natáčet od února 2024. Na režisérskou židli usedne Ján Sebechlebský (Česká soda, Tajné životy, O léčivé vodě).

Točit se bude v zimě v Ústeckém a Libereckém kraji a v dalších lokacích, např. ve skanzenu Zubrnice (foto), v Kořenově, na Jizerce, v Horní Dušnici nebo například v Kryštofově údolí, na Slovensku v Oravské lesné či ve skanzenu Vychylovka. Natáčení bude probíhat do konce března.

"Dojemný příběh dětí se odehrává v zasněžených Krkonoších na sklonku druhé světové války, kdy se skupina dětí rozhodne zachránit sestřeleného francouzského pilota. Princip akce připomíná hru na tzv. tichou poštu, kdy si dětští hrdinové předávají pilota mezi sebou napříč vesnicemi jako utajenou zprávu ve škole. V této riskantní hře nasazují svůj život, musí přelstít hlídky německé okupační armády, zrádce i udavače a také přežít krutou nelítostnou zimu na horách."

Film vzniká v koprodukci Česka a Slovenska. Produkci zajišťují společnosti 8Heads Productions (producentka Julietta Sichel) a Arinafilm (producentka Silvia Panáková). "Myslím, že máme možnost vytvořit na dnešní dobu opravdu jedinečný rodinný film, jaký tu nebyl od takových klasických hitů jako Krakonoš a lyžníci nebo Páni kluci. Na dětském castingu intenzivně pracujeme, v dospělých rolích diváci uvidí například Matěje Hádka, Judit Bárdos Pecháček, Karla Dobrého nebo skvělé slovenské herce Daniela Fischera a Romana Poláčika," uvedla Sichel.

Koproducenty filmu jsou Česká televize - kreativní producent Jan Maxa, Rozhlas a televízia Slovenska a Barrandov Studio, dále snímek podpořily Státní fond kinematografie, slovenský Audiovizuálný fond a Ministerstvo kultury Slovenské republiky. Distributorem filmu je Cinemart. Premiéra je naplánována na únor 2025.