reklama
reklama
Borovan.media
Exkluzivní byznysové informace
 

Český rozhlas bude v roce 2024 hospodařit s příjmy ve výši 2,367 miliardy

07:51, 12. 12. 2023
Rádia Aleš Borovan

Veřejnoprávní Český rozhlas bude v příštím roce hospodařit opět s vyrovnaným rozpočtem. Výši výnosů a nákladů schválila Rada ČRo, stanice zvládne hospodařit bez navýšených koncesionářských poplatků.

Výnosy a náklady rozhlasu se v roce 2024 budou pohybovat v objemu 2,367 miliardy korun. Proti rozpočtu na rok 2023 se rozpočtová suma zvyšuje o 107 milionů korun. "Rok 2024 je posledním rokem, kdy je ČRo schopen za stávající poplatek 45 korun měsíčně v celé šíři své služby ufinancovat. Věříme ale, že nynější politická reprezentace po 18 letech navýší rozhlasový poplatek o zamýšlených 10 korun měsíčně. Při skokovém růstu inflace a cen všech služeb je to jediná cesta, jak zajistit, aby ČRo mohl veřejnou službu v celé své šíři nabízet lidem i po roce 2025," tvrdí ředitel Českého rozhlasu René Zavoral (na fotce vpravo).

Navýšení by rozhlasu do kasy přineslo nových cca přes 600 milionů korun. Proti navýšení poplatku ovšem protestují komerční broadcasteři, podle kterých dodatečné peníze pro rozhlas pokřivují trh a ohrožují jejich byznys. Zástupci Asociace provozovatelů soukromého vysílání minulý týden například navrhli rozkrytí podrobných nákladů ČRo na jednotlivé veřejnoprávní služby a debatu, zda by tyto služby komerční rádia nedokázala zajistit za levnější peníze.

Do rozpočtu Českého rozhlasu na rok 2024 byl zapracován personální plán, tj. stanovení počtu zaměstnanců a propočet objemu jejich mzdových prostředků, rovněž schválené požadavky na naplnění vysílacího schématu jednotlivých stanic ČRo, plánovaný počet evidovaných rozhlasových přijímačů včetně propočtu výnosů z rozhlasových poplatků atd. Schválený rozpočet na příští rok zabezpečí vysílání 25 stanic Českého rozhlasu, které zahrnují 4 celoplošné stanice (Radiožurnál, Dvojka, Vltava, Plus), 6 speciálních stanic (Rádio Junior, Jazz, D-dur, Radio Wave, Radiožurnál Sport, Pohoda) nebo 14 regionálních stanic.

Investiční plán byl na příští rok sestaven v objemu 150 milionů korun. V oblasti rozhlasové a výpočetní techniky jde podle zástupců ČRo zejména o rekonstrukci publicistických technologií DHD (především rozšíření mixážních pultů), obnovu dvou přenosových vozů pro Zpravodajství, rekonstrukci hudební režie v Plzni atd.