reklama
reklama
Borovan.media
Exkluzivní byznysové informace
 

Česká televize od ledna nasadí nový licenční seriál Smysl pro tumor

07:54, 14. 12. 2023
Televize Aleš Borovan

Seriálová novinka České televize Smysl pro tumor (foto), o které jsme psali v uplynulých letech několikrát, se ve vysílání objeví hned zkraje ledna. První z osmi dílů bude mít premiéru v neděli 7. ledna 2024 v prime time na ČT1.

"Příběh o ambiciózním studentovi medicíny, kterému nemoc zcela změní život, ale zároveň mu umožní najít lásku a vážit si vlastní rodiny", natočila režisérka Tereza Kopáčová (Metanol, Ochránce, Nevinné lži). Původní belgická verze Gevoel voor tumor byla oceněna cenou Prix Europa pro nejlepší televizní sérii roku 2018.

Autorem české adaptace je scenárista Matěj Podzimek. V hlavních rolích, vedle Filipa Březiny, diváci uvidí Terezu Brodskou, Jiřího Bartošku, Alžbětu Malou, Pavla Řezníčka či Natálii Řehořovou. Kameru měl na starosti Pavel Berkovič. Výkonnou producentkou byla Romana Špiková, kreativním producentem Matěj Stehlík.

Natáčení zabralo 80 dní. Štáb režisérky Kopáčové měl k dispozici autentické prostředí Fakultní nemocnice Hradec Králové. Řadu scén tak filmaři situovali například do prostor urgentní medicíny a laboratoří, gastroenterologického oddělení či do sálů neurochirurgické, hematologické a radiologické kliniky.

"Seriál Smysl pro tumor z mnoha úhlů pohledu zpracovává téma, které by mohlo znít: Mám rakovinu, co bude dál? Ústřední postava má život před sebou, zdravotní problémy si nepřipouští, slaví jeden úspěch za druhým. Ze dne na den je ale všechno jinak. Lékaři mu diagnostikují rakovinu, která se propíše nejen do jeho života, ale dotkne se taky jeho nejbližších a přátel. I jejich osudy vypráví tahle série optimisticky a s velkou dávkou naděje. A tím se vymyká všemu, co bylo na tohle téma u nás dosud natočené. Na rakovinu by neměl být člověk sám. Ať už se týká přímo nás, nebo někoho v našem okolí," komentoval Stehlík.