reklama
reklama
Borovan.media
Exkluzivní byznysové informace
 

České Radiokomunikace za stovky milionů kupují cloudovou firmu a datové centrum

Vysílací hegemon a hráč v IT a cloudovém byznysu České Radiokomunikace (ČRa; majitel fondy Cordiant Digital) kupuje od miliardáře Karla Komárka ml. společnost Cloud4com. Cena se pohybuje ve vyšších stovkách milionů korun.

Cloud4com se zabývá poskytováním infrastruktury pro provoz aplikací a ukládání dat formou služby.  "Služba v PDC (virtuální privátní datové centrum) je nabízena prostřednictvím vlastní automatizované cloudové platformy Virtix. Ta umožňuje formou služby poskytovat jak samotnou infrastrukturu, tak mnoho nadstavbových služeb jako je např. zálohování do cloudu nebo infrastrukturu pro kritické systémy." V srpnu 2023 měla společnost C4C přibližně 28 zaměstnanců, což jsou zejména infrastrukturní a síťoví architekti a specialisté, obchodníci a vývojáři. C4C má sídlo v Praze a pobočku v Ostravě.

Prodejcem je Komárkova skupina KKCG, přesněji řečeno její IT divize Aricoma Group. Aricoma prodává Cloud4com za 870 milionů korun, s tím, že další splátka bude závislá na výsledku firmy v příštím roce do maximální výše 485 milionů korun. Součásti transakce je i prodej datového centra Lužice, které se prodává za 130 milionů korun.

Pro ČRa se jedná o strategickou investici rozšiřující schopnosti společnosti na rychle rostoucím trhu datových služeb v České republice (více o "datovém" byznysu Radiokomunikací v odkazu pod textem). "Tyto transakce jsou pro České Radiokomunikace důležitým milníkem, protože pokračujeme v diverzifikaci našich aktivit do vysoce růstových oblastí, jako jsou datová centra a cloudové služby. Cloud4com dosáhla vedoucího postavení na českém trhu a v jejím připojení (i s datacentrem Lužice) k Českým Radiokomunikacím vidíme jasnou strategickou a synergickou hodnotu. Očekáváme, že tato aktiva budou v budoucnu přispívat k silnému růstu tržeb, a předpokládáme, že díky větší provozní síle dosáhneme i vyšších marží," uvedl ředitel Radiokomunikací Miloš Mastník.

"Jsme potěšeni, že jsme získali tato atraktivní aktiva, která byla financována organickým cash flow ČRa. Tyto transakce se výrazně doplňují se stávajícími datovými centry a cloudovými aktivitami ČRa, posilují vedoucí postavení ČRa na trhu v příslušných oblastech činnosti a dále demonstrují náš aktivní přístup k řízení prostřednictvím naší strategie koupit, vybudovat a růst," komentoval Steven Marshall, předseda společnosti Cordiant Digital Infrastructure Management.