reklama
reklama
Borovan.media
Exkluzivní byznysové informace
 

Výrobce mobiliáře mmcité kupuje firmu, která dodává pro stadiony či kulturní instituce

09:18, 4. 1. 2024
Investice Aleš Borovan

Globální skupina mmcité vedená českou mateřskou akciovou společností, která vyrábí designové lavičky, přístřešky, stojany na kola či odpadkové koše, akvíruje společnost Kovostal z Jarošova u Uherského Hradiště. Ta na trhu funguje od roku 1991.

Mmcité, s jejímiž akciemi se obchoduje na pražské burze od srpna 2023, koupila výrobní závod v Jarošově a zařazuje portfolio Kovostalu do rodiny mmcité. To znamená tribuny nebo sedadla pro kulturní a vzdělávací instituce. Kupovaná firma dodává například do Švédska, Německa či Rakouska.

"Na sedadlech Kovostalu se usadíte v O2 Aréně, Red Bull Aréně v Salcburku, na Olympijských stadionech v Mnichově a Berlíně, či v Allianz Aréně známého klubu Bayern Mnichov. Stejně jako v kulturním zařízení DOX a koncertním sále KKH v Malmö. Při akvizici této firmy jsem ocenil kromě výborného výrobního závodu také portfolio, které rozšiřuje naši cestu veřejným prostorem," uvedl David Karásek, předseda představenstva mmcité a hlavní akcionář společnosti.

Právě výrobní závod v Jarošově se stane hlavní výrobou celé skupiny mmcité. V nadcházejícím roce projde podle zástupců mmcité klíčovými úpravami a rozšířením závodu o potřebné prostory, do kterých se následně přestěhuje výroba mmcité z Veselí nad Moravou.

Výrobce městského a dalšího mobiliáře mmcité osmdesát procent výroby vyváží na zahraniční trhy. Silnými trhy jsou například Severní Amerika či Brazílie, kde se nachází druhý výrobní závod firmy. V současné době má firma 31 světových zastoupení. V roce 2022 dosáhly konsolidované tržby skupiny mmcité 1,161 miliardy korun, hrubý provozní zisk EBITDA činil 61,2 milionu korun. V roce 2023 očekává tržby 1,161 až 1,341 miliardy korun. Provozní zisk EBITDA by měl meziročně vzrůst o 47 až 63 procent a dosáhnout 90 až 100 milionů korun.