reklama
reklama
Borovan.media
Exkluzivní byznysové informace
 

Tržby skupiny Pilulka meziročně klesly o 500 milionů

17:16, 5. 1. 2024

E-commerce a technologická skupina Pilulka Lékárny, kotovaná na pražské burze, prochází náročným obdobím. Jak jsme psali již dříve, v loňském roce si naordinovala výrazný šetřící mód - sloučila týmy, ukončila provoz v Rumunsku atd. Za celý loňský rok tak došlo k poklesu obratu přibližně o 13 procent.

Vlastní tržby skupiny Pilulka v roce 2023 podle předběžných neauditovaných výsledků dosáhly 2,1 miliardy korun. Franšízové lékárny Pilulka, které nespadají do statutárních výkazů skupiny, pak přidaly necelou 1 miliardu korun. V roce 2022 vlastní tržby skupiny přesáhly 2,5 miliardy korun, franšízové lékárny Pilulka utržily podobný objem. Celkem tedy v Pilulce zákazníci v roce 2022 utratili 3,5 miliardy korun bez DPH, loni to bylo 3 miliardy.

Pokles vlastních tržeb byl podle zástupců firmy způsoben především dvěma faktory - uzavřením rumunské pobočky v polovině roku 2023 a výrazným omezením prodejů prostřednictvím benefitních zaměstnaneckých programů. Běžné online lékárenské tržby i přes nepříznivý vývoj e-commerce v loňském roce opět vzrostly. Skupina Pilulka prošla zejména ve 3. kvartále 2023 výraznou transformací zaměřenou na profitabilitu, pozastavila dosud ztrátové aktivity, významně snížila provozní a personální náklady a zaměřila se na zvýšení provozní efektivity.

"Rok 2023 byl rokem plným změn a výzev. Začali jsme jako firma působící na 5 trzích zaměřená především na růst. Za hektické čtyři měsíce jsme změnili vše od podlahy. Během transformace opustilo firmu okolo 100 zaměstnanců a významnou proměnou prošel i management. Tyto změny byly extrémně náročné, ale nezbytné pro náš další rozvoj. Souběžně s transformací se nám podařilo zachovat obchodní dynamiku, a to díky extrémnímu úsilí celého týmu," uvedl Martin Kasa, ředitel Pilulky.

V minulém  roce Pilulka obsloužila 710 tisíc unikátních online zákazníků (o rok dříve 750 tisíc), kteří udělali celkem 1,3 milionu internetových objednávek (přes 1,4 milionu). V kamenných Pilulka Lékárnách (včetně franšízy) bylo loni vydáno přes 1 milion léků na recept a obslouženo 2,4 milionu pacientů. Nejrychleji rostoucím trhem v rámci skupiny bylo Rakousko.