reklama
reklama
Borovan.media
Exkluzivní byznysové informace
 

Hernímu studiu Beat Games spadly tržby kvůli novému nastavení distribuce o 1,9 milliardy

09:56, 14. 1. 2024

Herní studio Beat Games (BG), které vlastní Facebook/Meta Platforms, již nepatří k největším herním hráčům v Česku. Kvůli novému nastavení prodejů herního obsahu s mateřskou společností jí předloni významně klesly tržní výkony.

"Firma uzavřela s mateřskou společností novou prodejní smlouvu, která nahradila tu stávající. Dopad.. spočívá v tom, že společnost již nebude vystupovat jako prodejce v případu prodejů, které se uskuteční přímo v digitálním obchodě mateřské společnosti. Nehledě na takto způsobené snížení výnosů, společnost v roce 2022 nadále rostla, a to zejména díky pokračujícímu růstu trhu s virtuální realitou a uvádění nového digitálního herního obsahu na trh," uvedlo studio ve výroční zprávě.

Herní firmě tak klesly výnosy, ale i náklady. Příjmy tak získává z prodejů prostřednictvím digitálních obchodů jiných hráčů. Beat Games v roce 2022 utržila 434 milionů korun. V meziročním srovnání to je pokles o 1,9 miliardy korun. Celkový obrat spadl z 2,439 miliardy na 536 milionů. Čistý zisk se snížil ze 70 milionů na 51 milionů korun.

BG stojí zejména za fenoménem hry pro virtuální realitu Beat Saber (screen). Hry se prodalo hodně přes 4 miliony kopií hry a v rámci hry si pak uživatelé zakoupili více než 40 milionů písní. Do října 2022 celkové tržby hry překročily 255 milionů dolarů.

Velký rozhovor se spolumajitelem herního studia Bohemia Interactive Slavomírem Pavlíčkem zde: