reklama
reklama
Borovan.media
Exkluzivní byznysové informace
 

Ministerstvo kultury nalije do audiovize dalších 200 milionů z kapes daňových poplatníků

16:55, 17. 1. 2024
Televize Film Aleš Borovan

Tučný objem dotačních penězovodů z veřejných peněz do českého audiovizuálního průmyslu opět posílí. Vedle dotací do Státního fondu kinematografie a zákonem stanovených daňových poplatků pro Českou televizi nyní ministerstvo kultury (MK) pro filmovou a televizní branži připravilo speciální finanční injekci 200 milionů korun.

Jde o tzv. evropské peníze, ty ale pochází buď napůjčovaných peněz v rámci společných dluhopisů nebo z prostředků národních států. Nová výzva MK na podporu audiovize v rámci tzv. Národního plánu obnovy bude otevřena od 1. února 2024. Pojede v módu "kdo dříve přijde, ten dříve mele". Jinými slovy půjde o klasickou rychlou "klikačku".

Projekty budou přijímány do 30. června 2024. Spoluúčast žadatele bude minimálně 15 procent, maximální příspěvek z grantu na jeden voucher je 150 tisíc korun. Vouchery mohou být použity na služby spojené s přípravou, realizací a propagací audiovizuálních děl pro distribuci, vývoj formátu, ale i specifické odborné profese. "Jde o výzvu, která je zaměřena čistě na oblast profesionální audiovize - hranou, dokumentární a animovanou tvorbu. Od 15. ledna se audiovizuální tvůrci mohou zaregistrovat do Celostátní galerie kreativců," uvedlo ministerstvo.

Podle MK bude tato výzva fungovat na stejném principu jako předchozí výzvy podporující malé a střední podniky prostřednictvím kreativních voucherů. Dotace bude poskytnuta na konkrétní projekt a na spolupráci s konkrétní kreativní profesí, která se projektu zúčastní. Žadatelem bude producent, který si danou profesi vybere z galerie kreativců. Žadatel producent může v rámci této výzvy podat maximálně 3 žádosti. Stejně tak kreativec může poskytnou maximálně 3 spolupráce.

"Kreativní vouchery pro audiovizi podporují nejen filmovou, ale i televizní tvorbu, což je v souladu s logikou připravovaného Státního fondu audiovize, nyní Státní fond kinematografie," uvedl náměstek ministra Michal Šašek.

Vláda na tzv. filmové vratky (producenti a filmová studia zpět dostávají 10 až 20 procent vynaložených nákladů) každoročně posílá z peněz daňových poplatníků dotaci 800 milionů korun. Kabinet Petra Fialy pro roky 2023 a 2024 v důsledku lobbingu profesních organizací přidal vždy navíc 590 milionů. Tím pádem se plánovaná částka dostala na 1,4 miliardy. V letošním roce se v souvislosti s konsolidačním balíčkem škrtne 200 milionů, tím pádem na podporu kinematografie bude částka 1,2 miliardy.