reklama
reklama
Borovan.media
Exkluzivní byznysové informace
 

Miliardář Chrenek zahrozil TV Barrandov, na několik hodin stanici odpojil od elektřiny

aktualizováno
11:00, 20. 1. 2024

Další za řady karambolů televizní skupiny TV Barrandov (původně jediný vlastník Jaromír Soukup), které vyplývají z nemalých dluhů stanice. Televize sídlí (foto) v Praze v areálu barrandovských ateliérů, který patří podnikatelské skupině kolem miliardáře Tomáše Chrenka.

Podle našich informací majitelům barrandovských ateliérů v uplynulých dnech došla trpělivost s TV Barrandov, která by jim měla dlužit částku v řádu desítek milionů korun. Od půlnoci ze včerejška na dnešek až do cca 10. hodiny televizi odstřihli od elektrické energie a stanice přestala vysílat. Paradoxní je, že Chrenek původně TV Barrandov vlastnil a Soukup ji od něj koupil.

Druhý z majitelů TV Barrandov, obchodník s pohledávkami Jan Čermák, však s výše uvedeným vývojem počítal a zajistil náhradní zdroje v podobě velkých diesel agregátů, které k sídlu televize dovezly kamiony. V současné době by tak hlavní TV Barrandov už měla běžet, další kanál Kino Barrandov se v době vydání textu nahazuje.

"Elektřina byla odpojena v noci z pátku na sobotu po jednostranném kroku dodavatele. Ten koncem týdne oznámil, že při nezaplacení dlužné částky ve stanoveném termínu přeruší dodávky až o sobotní půlnoci. Mezitím jsme zprovoznili vlastní zdroje elektřiny a už v 10 hodin ráno TV Barrandov opět vysílala. Divákům se za technické komplikace omlouváme," uvedla výkonná ředitelka TV Barrandov Andrea Geyer. Podrobnosti o dalším vývoji a turbulencích kolem Soukupových podniků viz odkazy dole pod textem.

Doplňujeme o vyjádření Barrandov Studio, které vlastní skupina okolo Chrenka: "Barrandov Televizní Studio (provozní firma TV Barrandov, pozn. aut.) jako smluvní partner Barrandov Studio bohužel dlouhodobě neplní své platební povinnosti vůči naší společnosti vzniklé v rámci celkové vzájemné spolupráce. Dlouhodobé neplnění závazků jsme se zástupci Barrandov Televizní Studio doposud aktivně řešili a budeme ji řešit i nadále. Celou situaci samozřejmě důkladně monitorujeme. Můžeme však potvrdit, že tato nepříjemná záležitost nebude mít vliv na chod naší společnosti," uvedl ředitel Barrandov Studio Petr Tichý.

Původně Soukupova skupina (na podzim 2023 se polovičním vlastníkem stal Čermák), která zahrnuje kromě TV Barrandov i vydavatelství Empresa Media a mediálku Médea, se v posledních letech potýká s obřími dluhy. Jejich objem by podle našich informací měl dosahovat 1,5 miliardy korun. Část pohledávek drží samotný Čermák, další objemné pohledávky vlastní investiční fond IFIS a další obchodník s pohledávkami Gomanold. Tržby TV Barrandov (provozní firma Barrandov Televizní Studio) za rok 2022 dosáhly 271 milionů korun. O rok dříve to bylo 312 milionů. Čistý zisk vyskočil z předchozí ztráty 67 milionů na 6 milionů.