reklama
reklama
Borovan.media
Exkluzivní byznysové informace
 

České Radiokomunikace investují do stavby digitálních rozhlasových sítí vysoko přes 100 milionů

Vysílací hegemon České Radiokomunikace (majitel fondy Cordiant) se pod dvou nedávno ohlášených objemných akvizicích na poli cloudu a TV multiplexů (viz. dole) chystá na třetí velkou investici - stavbu vysílacích sítí pro digitální rádio DAB+.

ČRa v nedávno proběhlé aukci, kterou organizoval Český telekomunikační úřad (ČTÚ), vydražil celoplošnou vysílací síť B za 26,35 milionu korun a regionální sítě R4, R15 a R23 (všechny sítě viz screen) za 3 miliony korun. Kmitočty byly přiděleny až do roku 2040. Peníze mají být zaplaceny na konto ČTÚ do 16. února 2024. Podmínky ukládají, že Radiokomunikace musí u celoplošné sítě do 18 měsíců pokrýt 50 procent obyvatel a do 30 měsíců 80 procent obyvatel.  U regionálních sítí to je 40 procent obyvatel příslušného regionu do 24 měsíců a 70 procent obyvatel regionu do 48 měsíců.

Podle ředitele právního a regulatorního útvaru ČRa Marcela Procházky si výstavba celoplošné sítě pro digitální rádia vyžádá náklady ve výši 100 milionů korun. Další desítky milionů padnou na výstavbu regionálních sítí. Do celplošné sítě se vejde 15 až 17 digitálních rádií. U celoplošného multiplexu DAB+ bude síť designově kopírovat vysílače Českého rozhlasu, které ČRa pro veřejnoprávní rádio provozuje. Byznys model a cena jednotlivých vysílacích pozic se podle Procházky aktuálně vyvíjejí a upřesňují v závislosti na jednání se zájemci o digitální rozhlasové vysílání.

České Radiokomunikace v prosinci 2023 koupily od miliardáře Karla Komárka ml. cloudovou společnost Cloud4com za 870 milionů korun (plus 485 milionů při dosažení určitých výsledků v roce 2024) a datové centrum Lužice za 130 milionů. Další desítky milionů ČRa vynaložily na akvizici telekomunikační firmy Prague Digital TV, která v Praze provozuje vysílače v rámci regionální sítě 4. Prodejci byly Pavel Fromberger a Mediapoli Group (Gabriela Hamříková). Nákupy byly hrazeny z vlastních prostředků ČRa.

Podle CEO ČRa Miloše Mastníka akvizice Clou4com dělá z Radiokomunikací cloudového hráče číslo jedna v České republice. "Stáváme se největších poskytovatelem cloudového řešení, i v porovnání s O2 a T-Mobilem jsme číslo jedna," uvedl Mastník. Radiokomunikace díky akvizici Cloud4com získaly nových přes 300 zákazníků, kterým telco firma začne nabízet služby internetu, konektivity atd.