reklama
reklama
Borovan.media
Exkluzivní byznysové informace
 

Na Xzone.cz se loni nejvíce prodávala hra ze světa Harryho Pottera

12:02, 30. 1. 2024

Největší úspěch na velkém specializovaném e-shopu Xzone.cz v loňském roce zaznamenala akční PC/konzolová hra Hogwarts Legacy (screen), která čerpá z kouzelnickéhosvěta Harryho Pottera. Hra se odehrává sto let před událostmi, popsanými ve známých knihách J. K. Rowlingové.

"První místo kopíruje žebříček v zahraničí, kdy Hogwarts Legacy drtivě porazilo ostatní hry, vydané v loňském roce. Hra skvěle využila únorového vydání, fantastických předobjednávek a následného budování dalších prodejů v období předvánočních slev,“ komentuje Martin Schovanec, spolumajitel Xzone.cz. Hogwarts Legacy (studio Avalanche Software) vyšla globálně 10. února 2023 pro PlayStation 5, Windows a Xbox Series X/S. Dále 5. května 2023 pro PlayStation 4 a Xbox One a 14. listopadu 2023 pro Nintendo Switch. Doposud se jí prodalo na 24 milionů kopií, tržby jen za první tři měsíce přesáhly miliardu dolarů.

Na druhé místě žebříčku prodejnosti Xzone.cz za rok 2023 skončil říjnový Marvel’s Spider-Man 2. První trojici v prodejním žebříčku pak uzavírá Assassin’s Creed: Mirage. "Příjemným překvapením v TOP 10 je pro nás vysoké umístění Star Wars Jedi: Survivor. Druhému příběhu Cala Kestise se po celý rok dařilo nad očekávání dobře. Prodejním zklamáním pro mě bylo Diablo IV. Konzolové verze si nevedly špatně, ale absence PC krabičky a obecně tlak Blizzardu na digitální verze (placený dřívější přístup) u nás prodeji této slavné značky hodně ublížily. Diablo III svého času generovalo neuvěřitelná prodejní čísla v českém retailu," doplňuje Schovanec. Do TOP 10 se ještě propasíroval jediný český zástupce, titul Last Train Home.

Konzolovému žebříčku na Xzone.cz i v roce 2023 vládl PlayStation 5. To potvrzuje i pořadí prodejů her dle platforem, kde si dvojice herních zařízení od Sony drží 60ti procentní podíl.

Celý žebříček podle prodejnosti na Xzone.cz za rok 2023:

  1. Hogwarts Legacy
  2. Marvel’s Spider-Man 2
  3. Assassin’s Creed: Mirage
  4. Star Wars Jedi: Survivor
  5. Diablo IV
  6. FC 24
  7. Dead Island 2
  8. Resident Evil 4
  9. The Legend of Zelda: Tears of the Kingdom
  10. Last Train Home

Velký rozhovor se spolumajitelem herního studia Bohemia Interactive Slavomírem Pavlíčkem zde: