reklama
reklama
Borovan.media
Exkluzivní byznysové informace
 

Česká televize nasadí nový retro seriál, který chce navázat na odkaz Arabely nebo Létajícího Čestmíra

14:32, 13. 2. 2024
Televize Aleš Borovan

Na kultovní bláznivé komediální seriály někdejší Československé televize či filmy z komunistické éry chce navázat nová série To se vysvětlí, soudruzi! (foto), kterou Česká televize nasadí do vysílání na počátku března v nedělním prime time.

Seriálová novinka by tak chtěla atmosférou, bláznivými zápletkami a mixem žánrů jako je crazy komedie, sci-fi, parodie, detektivka nebo western pokračovat v odkazu takových děl jako jsou Arabela, Létající Čestmír, Pane, vy jste vdova, Což takhle dát si špenát nebo Dívka na koštěti. První díl ČT odvysílá v neděli 3. března. Časově tak zaplní vysílací okno, ve kterém nyní diváci sledují seriál Smysl pro tumor. Novinka bude k dispozici i na iVysílání.cz.

V hlavních rolích svérázných vyšetřovatelů paranormálních jevů z komunistické éry se představí Jiří Macháček a Jan Cina, kterým budou sekundovat Anna Fialová a Leoš Noha coby vyšetřovatelé StB. Režiséry seriálu jsou Matěj Chlupáček a Michal Samir, pod scénářem jsou podepsaní Miro Šifra, Lucie Vaňková a Marie Stará. Výkonnou produkci měla na starosti Barletta (Chlupáček, Maja Hamplová), kreativním producentem ČT byl Jan Lekeš. Seriál vznikl v koprodukci s německou televizí ZDF.

V To se vysvětlí, soudruzi! se tak objeví tematika UFO, samovznícení lidí, nadpřirozených schopností, poltergeistů, předvídání budoucnosti, kleteb nebo magických bytostí. "Ten seriál má nadhled. Ví, že je trochu praštěný, ale tady pozor: scenáristé se volně inspirovali realitou. Ústav zkoumající paranormální jevy v komunistickém Československu skutečně existoval a případy, kterými se zabýváme, mají určité kořeny v pravdě. O to zábavnější to celé je," uvedl Samir.

V epizodních rolích se objeví řada známých herců a hereček, například Jaroslav Plesl, Rostislav Novák ml., Ladislav Hampl nebo Martin Pechlát. Celkem bylo osloveno 94 protagonistů. Točilo se 60 dní, natočilo se 429 obrazů. V seriálu se použilo přes 150 vizuálních efektů. Celkem vzniklo osm hodinových dílů. Točilo se ve Vršovicích, na Ještědu, v TJ Sokol Vinohrady nebo Ústavu makromolekulární chemie Akademie věd.