reklama
reklama
Borovan.media
Exkluzivní byznysové informace
 

Odcházíme od Rohlíku, oznámili někteří zákazníci kvůli postupu e-shopu proti organizátorovi protestů

12:04, 24. 2. 2024

Sociální sítě zaplavily statusy lidí, kteří na protest proti politickému aktivismu e-shopu s potravinami Rohlík.cz požádali o zrušení příslušného zákaznického účtu nebo oznámili, že přestávají využívat služeb tohoto online obchodu či přecházejí ke konkurenci (například Košík.cz). Rohlík se tak kádrováním jednoho z dodavatelů pustil na tenkou půdu, navíc v náročné situaci splácení obřího balíku dluhopisů.

Vedení Rohlíku před několika dny oznámilo, že ukončuje spolupráci se zemědělskou a potravinářskou firmou Rabbit CZ podnikatele Zdeňka Jandejska. Ten přitom patřil k organizátorům části nedávných zemědělských protestů proti Green Dealu, zemědělské politice EU a nadměrné byrokracii.

"Vyjádřit nesouhlas s politikou je právem každého z nás, ale omezovat dopravu a osobní svobody obyvatel už nikoliv. Je také špatně, když organizátorem stávky proti současnému systému je člověk, který právě díky němu načerpal na dotacích přes 2 miliardy korun. Z tohoto důvodu jsme se rozhodli na Rohlíku dále nenabízet produkty Rabbit CZ," oznámil e-shop s potravinami. Je samozřejmě otázkou, jak velké objemy Rohlík od Rabbit CZ odebírá a zda e-shop podobně přísná a politická kritéria používá i na další odběratele.

Mnozí například poukazují na to, že Rohlík od roku 2021 začal kupovat čínská dodávky Maxus eDeliver 3 z produkce firmy SAIC. To by se dalo vykládat jako podpora brutálního režimu čínských komunistů. Druhá věc je, že v německy mluvících zemích Rohlík bere řadu položek od zemědělců, z nichž někteří protestují proti Green Dealu a politice EU ještě ostřeji, než jejich čeští kolegové.

Výběrové kádrování Rohlíku v rámci dodavatelského portfolia znechutilo některé příznivce firmy, kteří tak ohlásili odchod od Rohlík.cz nebo přechod ke konkurenci. Řada takových reakcí se objevila nejen na profilech zákazníků, ale především na oficiálním Fb profilu Rohlíku (řada zákazníků naopak e-shop podpořila). Opět, z ohlasů na sítích není možné zjistit, jak rozsáhlý tento odchod od Rohlíku je a jak moc firmu zasáhne. Rozhodně to není příjemná situace pro byznys (zvláště v situaci poklesu celého e-commerce trhu) a bezpochyby vzhledem k aktivismu dochází k narušení brandu a reputace Rohlíku.

Jak jsme psali již dříve Rohlík Group v uplynulých měsících a letech vzhledem k rozsáhlé zahraniční expanzi prodělal velké objemy peněz. Rakouská dceřinka Gurkerl.at za fiskální rok 2021/2022 (do dubna 2022) prodělal 745 milionů (EBITDA minus 732 milionů) a za fiskál 2022/2023 byl v mínusu 684 milionů. Německý SPV Groβer Kern za 2021/2022 vykázal prodělek 907 milionů korun (EBITDA minus 885 milionů), o rok později ztráta stoupla na 1,278 miliardy korun.

Zahraniční expanze Rohlíku je financována ze dvou hlavních zdrojů - z peněz investorů nebo emitováním dluhopisů. Tyto dluhopisy vydává firma Rohlik.cz Finance, kterou vlastní největší podílník Rohlíku, podnikatel Tomáš Čupr. ČNB v září 2022 schválila možnost navýšení dluhopisového programu Rohlíku o miliardu na 3,55 miliardy korun. Poslední emise dluhopisů za miliardu korun však přistála na trhu za pro Rohlík nevýhodnějších podmínek. Zatímco předchozí emise byla úročena 5,5 procenty, poslední emise šla na trh s 10ti procentním úrokem. Datum splatnosti je únor 2026.