reklama
reklama
Borovan.media
Exkluzivní byznysové informace
 

Umělá inteligence vytvoří pro Seznam.cz regionální zpravodajství a desítky audiočlánků denně

AI začíná pro mediální a technologický dům Seznam.cz (majitel miliardář Ivo Lukačovič) generovat čím dál více zpravodajského obsahu. Týká se to zejména regionálních rádií, serverů Proženy.cz nebo Seznam Zpráv.

K syntetické moderátorce Hacsiko, které od loňska propůjčila hlas moderátorka Ranního klubu rádia Expres FM Bára Hacsi, přibyly další čtyři hlasy. Ty propůjčili novináři/novinářky Jaroslav Gavenda, Magdaléna Korcová, Silvie Friedmannová a Pavel Vondra. Další hlasy by měl Seznam zařadit v průběhu letošního roku.

Hlasy budou využívané už koncem března ve zpravodajství na rádiu Expres FM a Classic Praha. Na Expres FM díky tomu vznikne regionální zpravodajství pro šest lokálních okruhů (hlasy Korcová a Gavenda). Od textu až po zvukovou stopu či vložení audia třetích stran budou zprávy vytvořené za pomocí nové AI technologie k poslechu každý všední den v celou hodinu od 7:00 do 18:00 hodin.

Expres FM mohou posluchači naladit na vlnách FM vysílačů Praha, Plzeň, Karlovy Vary, Domažlice, Klatovy, Tachov a Železná Ruda. Od března je nově pokrytí i v Ústí nad Labem, Jihlavě, Brně a později se přidá také Zlín. Zprávy budou vysílány pomocí nové AI technologie v šesti regionálních mutacích dle okruhů od konce března (Praha, Plzeňský kraj, Karlovy Vary, Ústí nad Labem, Jihlava, Brno/Zlín).

Již nyní nové umělé hlasy mohou čtenáři slyšet v audioverzích článků na webech Seznamzprávy.cz, Proženy.cz a Garáž.cz. AI technologie pro servery Seznamu vyrábí až čtyřiceti článků denně, publikovaných v audioverzi. "AI používáme na generování denních obsahů, pomáhá nám s analytikou. Již letos se AI dokáže napojit na velký jazykový model Seznamu a začne nad ním vytvářet obsah. Umělá inteligence vede k renesanci vydavatelské branže," uvedl ředitel Zpravodajství a rádií Seznam.cz Jakub Unger. V plánu je rovněž využití při výrobě obsahu pro Seznam.cz Tv, podle Ungera to ale nebude letos.