reklama
Borovan.media
Exkluzivní byznysové informace
 

Odchod Hollywoodu způsobil Bontonfilmu ztrátu desítek milionů tržeb

11:05, 26. 7. 2013
Film Aleš Borovan

Odchod velkých hollywoodských studií od filmového distributora Bontonfilm (skupina CME) na počátku roku znatelně poznamenal letošní tržby.

Podle interních materiálů CME jen za první kvartál 2013 klesly Bontonfilmu kvůli ukončení kontraktů meziročně tržby o částku něco pod 30 milionů korun. To bude v celkovém ročním objemu znát - podle posledních čísel z roku 2011 činily čisté výnosy Bontonfilmu z kinodistribuce celkem 250 milionů.

Firma na přelomu roku ztratila distribuci trháků 20th Century Fox, DreamWorks Animation, Universal Pictures a Paramount, které přešly ke konkurenčnímu Cinemartu. Stalo se tak díky nabídce lepších podmínek a přechodu některých manažerů z Bontonfilmu do Cinemartu, který ovládá podnikatel Aleš Tříska.

Tato velká studia v prvním čtvrtletí uvedla například Smrtonosná past: Opět v akci (foto), MamaCroodsovi nebo G.I.Joe 2: Odveta. Distribuční podíl za tyto filmy inkasoval již Cinemart. Hlavním jádrem byznysu Bontonfilmu nyní zůstává distribuce nezávislých distributorů a distribuce DVD a Blu-ray, v letošním roce se chce hodně zaměřit na digitální distribuci (prodej přes iTunes atd.).