reklama
reklama
Borovan.media
Exkluzivní byznysové informace
 

JOE Media plánuje rozšířit DAB+ multiplex do jižních a západních Čech

11:38, 15. 3. 2024

Provozovatel současného multiplexu pro digitální rádia Color DAB+, společnost JOE Media podnikatele Miroslava Pýchy (foto), plánuje územní expanzi do dalších regionů České republiky. Vše bude záviset na zájmu komerčních rádií.

JOE Media nedávno v aukci Českého telekomunikačního úřadu (ČTÚ) vydražila bloky kmitočtů regionálních sítí R12, R14, R24 a R27 pro stavbu DAB+ multiplexů. Tyto kmitočty pokrývají oblast Prahy, jižních a západních Čech (Karlovarsko, Plzeňsko a Českobudějovicko). Podle Pýchy se celková cena těchto bloků pohybovala okolo 280 tisíc korun, což je velmi příznivá částka.

Již stávající multiplex Color DAB+, ve kterém digitálně vysílají rádia Kiss, Classic Praha, Country Radio, Color Music, Hey, Expres FM, Beat nebo Spin, pokrývá zejména Prahu a část středních Čech. Výsledek dražby tak bude mít dopad na Color DAB+ právě v tomto regionu - jak uvedl Pýcha pro Borovan.cz, v dohledné době by zde chtěl multiplex pro digitální rádia přepnout ze současného kanálu 7C na kanál 6A v rámci vydražených kmitočtů (regionální síť R14).

Další na řadě by mělo být rozšíření multiplexu do dalších oblastí, které pokrývají další vydražené bloky kmitočtů, to znamená do vybraných míst v jižních a západních Čechách. Preferovány budou lokality s vysokým počtem obyvatel, hlavně velká města jako Plzeň nebo České Budějovice. V prvních místech by tak mohlo nastat již letos.

Pýcha by chtěl zachovat stávající portfolio rádií, které má Color DAB+ v Praze a středních Čechách. Vše bude záviset na zájmu vysílatelů o nové regiony. "Rozšíření musí dávat ekonomický smysl, je třeba přitom hlídat náklady," uvedl Pýcha. Podle regulí ČTÚ mají vydražitelé regionálních sítí pokrýt 40 procent obyvatel příslušného regionu do 24 měsíců od skončení aukce (leden 2024) a za dalších 24 měsíců následně 70 procent obyvatel regionu.

Pýchova firma JOE Media provozuje síť regionálních rádií Hey, kterou vysílá z téměř dvacítky analogových vysílačů. Kromě toho Pýcha stojí za rádii Color Music Radio, Sázava a rovněž provozuje digitální multiplex Color DAB+.