reklama
reklama
Borovan.media
Exkluzivní byznysové informace
 

Hřebejk točí nový film o dezinformacích v hlavní roli s Ondřejem Vetchým

15:10, 22. 3. 2024
Film Aleš Borovan

V těchto dnech začal točit nový celovečerní film Výjimečný stav (foto) známý režisér Jan Hřebejk. Snímek vzniká na základě stejnojmenné divadelní hry, kterou napsal scenárista filmu a novinář Milan Tesař.

Hlavním tématem filmu Výjimečný stav jsou "dezinformace, fake news a záměrně zkreslená pravda". "Rozhlasový zpravodaj na Blízkém Východě Karel Beran přijíždí na základě anonymu na otočku soukromě do Prahy. V Kamburu, který neprofesionálně opustil, však právě ve stejnou chvíli vypuká revoluce. Dostát povinnosti reportéra donutí zkušeného profesionála k mystifikačním reportážím, kdy vřavu arabské revoluce simuluje na kuchyňských spotřebičích ve vinohradském bytě."

Ústřední postavy zahraničního rozhlasového zpravodaje a jeho partnerky redaktorky hrají Ondřej Vetchý a Tatiana Dyková. Dále se ve filmu objeví Jordan Haj, Jaroslav Plesl, Jaroslava Pokorná, Jana Plodková, Bořek Slezáček, Jiří Havelka, Kateřina Brožová nebo Jan Hrušínský. Za kamerou stojí Lukáš Milota.

Výjimečný stav vzniká v producentské společnosti Bio Illusion (Miloslav Šmídmajer) za podpory Státního fondu kinematografie a ve spolupráci s televizí Prima a Českým rozhlasem. Do kin by měl přijít na podzim 2024, distributorem je společnost Falcon, na Slovensku Continental Film.

"Vždycky jsem měl rád italské filmy o vážných tématech, které byly zpracovány s komediální nadsázkou. A takový je i snímek Výjimečný stav - divák se pobaví, ale zároveň odejde z kinosálu se zásadními otázkami v hlavě," tvrdí Šmídmajer.