reklama
reklama
Borovan.media
Exkluzivní byznysové informace
 

Součkův management posouvá obnovení „důchodcovského“ kanálu ČT3

10:14, 24. 3. 2024
Televize Aleš Borovan

Avizované obnovení "důchodcovského" kanálu České televize ČT3 se posouvá na blíže nespecifikovaný termín. Původně chtěl management Kavčích hor pod vedením ředitele Jana Součka (foto) restartovat kanál letos v září.

"Od počátku nebylo tajemstvím, že obnovení ČT3 je mým záměrem. Považuji to za důležitý krok v komunikaci s významnou cílovou skupinou v České republice. Nicméně, v té složité finanční situaci a bez ujasnění si, kudy se bude vyvíjet financování médií veřejné služby od ledna 2025, tak by to nebylo úplně zodpovědné," prohlásil Souček.

Na základě aktuálního vývoje jednání o možném navýšení koncesionářských poplatků ČT podle Součka nebude před podzimem 2024 zřejmé, jak přesně a v jaké výši budou Kavčí hory financovány z kapes daňových poplatníků. "Pokud ty debaty o financování ČT budou před koncem roku hotovy a legislativní proces skončí, tak to bude ta správná doba říci, kdy budeme schopni ten kanál znovu uvést do chodu," komentoval Souček.

Vládní koalice ODS/KDU-ČSL/TOP09/STAN/Piráti loni v září ohlásila novely příslušných zákonů a navýšení poplatků, za příslušné novely odpovídá ministerstvo kultury (ministr Martin Baxa za ODS). Kontroverzní návrh novely zákona o České televizi a Českém rozhlasu a zákona o rozhlasových a televizních poplatcích počítá s navýšením poplatků za ČT ze současných 135 korun na 160 korun na měsíc a domácnost. Rovněž by se významně rozšířil okruh poplatníků. Celkem by Česká televize z navýšených a rozšířených poplatků měla získat cca 1,4 miliardy korun ročně navíc. To kritizovali komerční vysílatelé, podle kterých by dodatečné peníze pro ČT sloužily k vytvoření další konkurence pro jejich byznys. Nad návrhem koalice nyní rokují pracovní skupiny, zřízené ministerstvem kultury.

Velký rozhovor o připravovaném navýšení koncesionářských poplatků ČT a Českého rozhlasu s náměstkem ministra kultury Michalem Šaškem zde:

Kanál ČT3 vysílal v letech 2020 až 2023. Jeho rozjezd souvisel s tehdy běžící pandemií čínského koronaviru. Cílil hlavně na seniory, program byl vyplněn především pořady z archivu Československé a České televize. Původně měl vysílat pouze dočasně, v roce 2021 bylo ale rozhodnuto o trvalém vysílání. Roku 2022 však management ČT pod vedením tehdejšího ředitele Petra Dvořáka oznámil, že kvůli úsporám ČT3 končí k 1. lednu 2023. Nový ředitel ČT Souček nastoupil v říjnu 2023.