reklama
reklama
Borovan.media
Exkluzivní byznysové informace
 

Režisér Najbrt natáčí pro Českou televizi film o Bedřichovi Smetanovi

18:10, 25. 3. 2024
Televize Aleš Borovan

Po relativně nedávném TV filmu o Antonínovi Dvořákovi (Americké dopisy, 2015) se Česká televize pustila i do životopisného snímku o skladateli Bedřichovi Smetanovi. TV film s názvem Smetana točí režisér Marek Najbrt (foto; Prezident Blaník, Čertí brko, Polski film, Odznak Vysočina).

Film bude uveden v letošním roce, kdy v březnu uplynulo 200 let od narození jednoho z neslavnějších českých komponistů. Smetana sleduje zhruba patnáctileté období od roku 1868, kdy bylo rozhodnuto o položení základního kamene Národního divadla, do roku 1883, kdy bylo divadlo po požáru znovu slavnostně otevřeno operou Libuše. Končí půl roku před Smetanovou smrtí.

V hlavních rolích se objeví Václav Neužil (Bedřich Smetana), Sarah Haváčová (Barbora "Betty" Smetanová), Denisa Barešová (Eliška Krásnohorská), Jana Plodková, Igor Bareš, Pavel Řezníček, Jiří Maryško, Viktor Zavadil atd. Scénář napsal Martin Šafránek. Kreativním producentem ČT je Jan Lekeš, výkonnou producentkou ČT Romana Špiková. Za kamerou stojí Jan Šuster.

Točí se na lokacích jako Schebkův palác v Praze, Jaroměř, ateliéry ČT Kavčí hory, Divadlo F. X. Šaldy (Liberec), Národní divadlo v Praze, zámek Roželov u Plzně, Břevnovský klášter, Vyšehrad a Kampa v Praze. S odvysíláním Smetany se počítá letos na podzim na ČT1 v nedělním prime time.