reklama
reklama
Borovan.media
Exkluzivní byznysové informace
 

Nova a Prima odstartovaly proces plateb do filmového fondu

12:55, 29. 7. 2013
Film Aleš Borovan

Jeden ze základních pilířů financování české kinematografie odstartoval v těchto dnech.

Podle informací Borovan.cz komerční televize Nova, Prima a TV Barrandov poprvé zaslaly do kinematografického fondu poplatková přiznání (tak jak to předpokládá novela zákona o televizním vysílání), ve kterém stanovují objem svých reklamních příjmů a výši plateb do fondu.

Podle novely mají komerční stanice odvádět do fondu dvě procenta z příjmů z reklamy, poplatkovým obdobím je kalendářní rok. Novela vstoupila v platnost na podzim 2011, prvním obdobím, za které komerční stanice odvádí poplatek, se stal rok 2012. Žádná ze zúčastněných stran nechtěla komentovat výši jednotlivých plateb. Podle původních předpokladů by se souhrnná částka měla pohybovat okolo 150 milionů za rok.

Fond má rovněž další zdroje příjmů, ze kterých má podporovat výrobu kinematografických děl nebo například filmové festivaly. Od začátku roku 2013 dostává jedno procento ze vstupného v kinech. Platí se čtvrtletně, doposud do fondu z kinovstupenek přišlo něco přes šest milionů.

Několik milionů fond dostává i z prodeje starších českých filmů z let 1965 až 1991 (obchodník Ateliéry Bonton Zlín, platí pololetně). Od příštího roku začnou platit i provozovatelé převzatého vysílání (jedno procento z předplatného) a od roku 2017 internetoví majitelé audiovizuálních služeb na vyžádání (půl procenta z ceny). V současné době fond nemůže rozdělovat žádné peníze, čeká na schválení statutu Evropskou komisí.