reklama
reklama
Borovan.media
Exkluzivní byznysové informace
 

Nový film o českém grafickém designu představí značky jako Baťa nebo Pilsner Urquell

17:45, 14. 4. 2024
Televize Film Aleš Borovan

Režisérka Kateřina Mikulcová (Krajina kamenných věží, Papua Nová Guinea: dva světy) spolu se svým tvůrčím a produkčním týmem dotočila film Identita: Film o českém grafickém designu, mapující více než sto let české vizuální kultury.

Snímek je určen domácím i zahraničním odborníkům. Díla designu díla, ale i řadu osobností ve snímku představí Nicho Lowry, americký rodák s českými kořeny, sběratel a odborník na grafický design i vintage plakáty. "Lowry představí grafický design jako okno do české historie, povahy a národního příběhu. Bude mapovat významné české značky jako Baťa či Pilsner Urquell."

Film začíná v New Yorku, ale Lowry postupně zavítá i do Prahy, Brna, Litomyšle, Zlína či Plzně, kde prozkoumá například dílo Ladislava Sutnara, Alfonse Muchy nebo Josefa Váchala. Představí i současnou generaci tvůrců, jako jsou Petr Babák, Martin Pecina nebo Aleš Najbrt.

Autorem scénáře je Petr Hauzírek, kameramanem Jan Šuster. Producentem je Michal Gregorini z grafického studia Mowshe, kreativní producentkou za Českou televizi Martina Šantavá, dalšími producenty jsou Martin Palán za Bontonfilm i sám Lowry za Swann Auction Galleries. Kreativním producentem snímku je Pavel Vácha. Distributorem je Bontonfilm, který snímek uvede do kin na podzim 2024.

Identita: Film o českém grafickém designu je součást projektu Identita, který kromě jiného zahrnuje i sedmidílný televizní seriál s průvodcem Alešem Najbrtem. Série byla uvedena na ČT Art, od 1. dubna je k vidění každé pondělí na videoportálu Stream.cz. Až do 13. května zde bude postupně uvedeno všech sedm dílů cyklu.