reklama
reklama
Borovan.media
Exkluzivní byznysové informace
 

Postprodukční studio PFX expanduje na polský trh, kupuje firmu zaměřenou na vizuální efekty

09:41, 19. 4. 2024

Velké postprodukční studio PFX, do kterého loni na podzim vstoupil fond Genesis Capital, pokračuje v zahraniční expanzi a vstupuje na polský trh. Cílem je vybudovat síť postprodukčních studií ve středoevropském regionu.

Po otevření bratislavské pobočky před dvěma lety se skupina PFX Group stává se 100procentním vlastníkem polského studia Human Film, zaměřeného na vizuální efekty a animaci. Tým celé skupiny tak nyní čítá 210 lidí. PFX se tímto krokem "spojuje se studiem proslulým svými dlouholetými zkušenostmi v oblasti animace a vizuálních efektů, díky kterým je schopno vytvářet složité animované postavy, realistická zvířata a další speciální efekty pro celovečerní filmy, televizní seriály a reklamu".

Poláci společně s PFX aktuálně dokončují 3D animovaný film Diplodokus, kde obě společnosti figurují v roli koproducentů. "Tato akvizice nejen rozšiřuje působnost skupiny PFX za hranice České republiky a Slovenska, ale znamená také náš vstup na polský trh. Je také prvním krokem v realizaci naší strategie, která spočívá v organickém růstu společnosti prostřednictvím strategických akvizic," komentoval Martin Viliš, partner v Genesis Capital Equity.

"Naším cílem je vybudovat síť postprodukcí, které budou fungovat na stejných principech i infrastruktuře a právě tato akvizice společně s naší slovenskou pobočkou toto umožňuje," uvedl ředitel PFX Group Jiří Mika (na fotce první zleva).

Studio PFX bylo založeno v roce 2012, producentům nabízí vizuální efekty, animace, reklamní kampaně a služby postprodukce. V roce 2017 koupilo barrandovské studio Cinepost, o dva roky později pak převzalo holešovické studio Spoon. Česká firma PFX v roce 2022 utržila 185 milionů korun. V meziročním srovnání to je nárůst o solidních 75 milionů. Čistý zisk firmy meziročně vyskočil z 5,4 milionu na 13,3 milionu korun. Jsou to historicky nejvyšší byznysová čísla PFX.

V poslední době PFX pracovalo kupříkladu na Napoleonovi slavného režiséra Ridley Scotta. Film uvedl do českých kin distributor Falcon v listopadu 2023. Dále PFX pracovalo na seriálu Netflixu Stranger Things 4 (2022), na seriálu HBO Max Lakers: Vzestup dynastie (2022 - 2023) nebo na životopisném filmu o Marilyn Monroe Blonde, uvedeném rovněž na Netflixu (2022). Mezi klienty studia patří rovněž čeští tvůrci.