reklama
reklama
Borovan.media
Exkluzivní byznysové informace
 

Divný tah: Seznam.cz chce odstraňovat „extremistický obsah“, neumí jej však definovat

14:29, 22. 4. 2024

Těžko říci, zda toto poslední směřování společnosti Seznam.cz zaznamenal její majitel Ivo Lukačovič. Internetový obr se noří do politikou ovlivněného a místy absurdního boje proti tzv. dezinformacím, který těsně sousedí se světem cancel culture a woke akcí, obecně nebezpečných pro demokracii. Ukazuje to poslední tah Seznamu s mazáním tzv. extremistického obsahu.

Seznam.cz před několika dny oznámil, že "jako první česká online firma podporuje mezinárodní iniciativu bojující proti extremistickému obsahu". Jedná se o tzv. iniciativu Christchurch Call, která vznikla po teroristickém útoku na mešitu v novozélandském městě Christchurch v roce 2019 a u jejíž vzniku stála kontroverzní levicová premiérka Nového Zélandu Jacinda Ardern (odstoupila v roce 2023). Seznam poté, co se se stal členem iniciativy Christchurch Call, bude dle svých slov "i nadále posilovat vývoj technologií a opatření zabraňujících šíření extremistického obsahu".

Borovan.cz zajímalo, jak vlastně internetová firma v takovém případě definuje tzv. extremistický obsah. Obrátili jsme se proto s dotazy na tiskovou mluvčí Seznamu Veroniku Geltner. Rozvinula se následující několikadenní emailová konverzace (zde přepis navazujících emailů, vynechány jsou pozdravy atd.):

Borovan.cz: A jak se prosím definuje "extremistický obsah"?

Seznam.cz/Geltner: Extremistický obsah je definován dle platného trestního zákoníku. Pokud byste potřeboval konkrétní paragrafy, ráda vám je dopošlu.

Borovan.cz: To byste byla hodná, děkuji.

Seznam.cz/Geltner: Iniciativa Christchurch byla založena jako reakce na livestreamovanou střelbu v mešitě. Nyní reaguje zejména na teroristický či násilný obsah na internetu, což je i cílem Seznamu.

Borovan.cz: Ano, díval jsem se na jejich web…ale slíbila jste mě poslat ty konkrétní paragrafy plus definici, co je "extremistický obsah".. nebo to Seznam.cz neví, jak tento obsah definovat?

Seznam.cz/Geltner: Na stránkách Ministerstva vnitra je k dispozici vymezení pojmů, včetně odkazů na paragrafy.

Borovan.cz: Já to tam nikde nemohu najít (vyhledávání na webu ministerstva žádný odkaz na "extremistický obsah" neukázalo, pozn. aut.)..můžete mě prosím poslat příslušný odkaz?

V tento moment se mluvčí Seznam.cz zcela odmlčela. Z toho se dá soudit, že Seznam neví nebo nechce prozradit, jak bude definovat "extremistický obsah". Potom je ale otázka, jak konkrétně firma bude "extremistický obsah" detekovat a hlavně, co všechno označí za "extremistický obsah".

Proč je to důležité: již iniciativa Christchurch Call se stala terčem kritiky zastánců svobody slova, kteří poukázali na to, že se zde vlády a korporace fakticky domlouvají na tom, co je a není akceptovatelný obsah. To se může stát přímou hrozbou pro svobodu slova a principy demokracie. Ostatně nedávná kauza TwitterFiles ukázala, jak velké technické korporace mohou ve spolupráci s vládními administrativou či tajnými službami ohýbat veřejnou debatu a nenápadně zavádět cenzurní praktiky.

"Christchurch Call" není jedinou akcí Seznamu, která v souvislosti s mazáním obsahu a bojem proti tzv. dezinformacím vzbuzuje otazníky. Seznam.cz má od března 2023 projektového koordinátora pro oblast dezinformací Petera Jančárika (viz malé foto). Ten od roku 2016 stál u chodu kritizovaného projektu Konspiratori.sk. Jak jsme psali již dříve, majetkové a procesní nastavení Konšpirátori.sk podle všeho obsahovalo několik střetů zájmů: především nejde o nezávislou iniciativu.

Autorem projektu je digitální marketingová agentura NetSucces, majoritně (71 procent) vlastněná velkým slovenským mediálním domem Petit Press (Denník Sme, týdeník TV Svet, Sme.sk atd.). Což je absurdní - dceřinka jednoho mediálního hráče sortuje podle určitých kritérií další mediální hráče na trhu. Jméno Jančárik je rovněž uvedeno mezi někdejšími spolumajiteli slovenské vlivné komunikační agentury Seesame (stále je uváděn na jejím webu, viz zde).

Obsahem Jančárikovy práce v Seznamu by měl být boj proti tzv. dezinformacím, ve skutečnosti je i sám autorem zavádějících tvrzení (velmi mírně řečeno). Jančárik kupříkladu před několik týdny zveřejnil na serveru MediaGuru text (viz zde), ve kterém označil projekt Demagog.cz za "nezávislý zdroj". Jak si ale každý může ověřit na webu Demagoga, projekt Demagog.cz je/byl financován Evropskou unií nebo Google a jako takový nemůže být považován za nezávislý. Mimochodem, Jančárik v tomto textu nevědomky prozradil důležitou věc: obsah (hlavně v diskusích) na obsahových službách Seznamu tedy může nepřímo ovlivňovat externí subjekt, financovaný Evropskou unií, což je bezpochyby politická entita. To do určité míry zpochybňuje nezávislost samotného Seznamu.

Tah Seznam.cz ohledně "extremistického obsahu" a absence jeho přesného vymezení je třeba navíc zasadit do širšího kontextu. Evropská unie v poslední době přišla s několika iniciativami či nařízeními, které mohou ohrozit demokratické principy a svobodu slova - zejména cenzurní Akt o digitálních službách (DSA) nebo orwellovský Akt o svobodě médií (EMFA), který je ve skutečnosti hrozbou pro fungování nezávislých médií v EU. Bylo by škoda a svým způsobem i prohrou Iva Lukačoviče, kdyby za této situace Seznam.cz nestál zcela a bezvýhradně na straně svobody a demokracie.