reklama
reklama
Borovan.media
Exkluzivní byznysové informace
 

V čele asociace producentů zůstává na další dva roky Vratislav Šlajer

11:42, 22. 4. 2024
Televize Film Aleš Borovan

Oborovou Asociaci producentů v audiovizi (APA) povede na další dva roky opět producent Vratislav Šlajer (foto uprostřed), který stojí v čele APA od roku 2017. Asociace na valné hromadě před několika dny rovněž volila vedení sekcí a přijala další členy.

Vratislav Šlajer (produkce Bionaut) v APA zastupuje vedle Filipa Bobiňskeho (Dramedy Productions) oblast televizní tvorby. Filmovou sekci APA budou v následujícím období znovu zastřešovat producenti Jiří Konečný (endorfilm), Pavel Strnad (Negativ) a Ondřej Zima (Evolution Films), sekci animovaného filmu Michal Podhradský (animation people).

Z předchozích 138 členů evidovaných v roce 2022 se APA rozrostla na současných 148 (kupříkladu v roce 2018 bylo v asociaci 99 členů). Mezi novými členy jsou filmové produkce: Beginner‘s Mind, jejíž zakladatel Ondřej Lukeš stojí za snímkem Brutální vedro oceněným zvláštním uznáním poroty Proxima na posledním MFF Karlovy Vary. Dále pak Films & Chips, Other Stories či UNOproduction, Mini Max Films, v poslední době zaměřená na hranou a televizní tvorbu, No Stress Production, která má na kontě psychologické drama Spolu o autistickém chlapci, Nochi Film, jejíž producentka Julie Žáčková získala zkušenost i na výrazném debutu Okupace nebo česká pobočka stejnojmenné produkční společnosti Paprika Studios (Švédsko), působící ve střední a východní Evropě a Pobaltí.

Přibyli také dva členové z oboru postprodukce. Jde o zvukové studio KlenkaSound, jehož zakladatel Jiří Klenka je držitelem dvou Českých lvů za zvuk za filmy Kytice a Želary, a společnost Sleepwalker, která se zabývá zvukovou výrobou audiovizuálních děl (například Bod obnovy).

Hostem valné hromady APA měl být náměstek ministra kultury Michal Šašek, velký rozhovor zde:

Před APA kromě běžného provozu stojí dva velké úkoly v oblasti lobbingu - novela zákona o audiovizi, v rámci které se Státní fond kinematografie přemění na Audiovizuální fond a která by měla navýšit platby daňových poplatníků do fondu, a tzv. velká mediální novela, která chce kromě jiného zvednout a rozšířit platby koncesionářů (občanů a podniků) na konto České televize a Českého rozhlasu.

"V roce 2023 se dala do pohybu řada změn, především pak novela zákona o audiovizi a novela veřejnoprávních médií. Vláda spustila poměrně zásadní reformy, které mohou do budoucna českou audiovizi posílit. Asociace producentů v audiovizi má díky své široké členské základně silný hlas, nadále chce být spolu s dalšími asociacemi zásadním partnerem státu a přispět ke kultivaci celého audiovizuálního prostředí. Klíčové je také posilování pozice producentů nejen v Česku, ale i v mezinárodním měřítku. Aktivity započaté v roce 2023 je potřeba v roce 2024 dokončit. Nebude to určitě jednoduché, ale stále věřím v dobrý konec," komentoval Šlajer.