Borovan.media
Exkluzivní byznysové informace
 

Kellnerové mobilní operátor O2 finišuje s výstavbou sítě 5G, zbývá hlavně jižní Morava

Mobilní operátor O2 Czech Republic, kterého ovládá miliardářka Renáta Kellnerová s rodinou, chce do konce letošního roku téměř dokončit pokrytí České republiky moderním 5G signálem.

O2 pokračuje ve spolupráci s infrastrukturní společností CETIN (rovněž Kellnerová a spol.) v historicky největší modernizaci své mobilní sítě a intenzivním pokrývání Česka sítí 5G. Aktuálně je 5G signálem O2 podle tvrzení firmy pokryto 88,6 procenta populace a 59 procenta území České republiky.

"V letošním roce plánujeme ještě 5G signálem pokrýt zhruba 650 lokalit zejména na jižní Moravě. Do konce tohoto roku dokončíme modernizaci podstatné části sítě. Na následující rok 2025 tak zůstanou již jen jednotlivé složitější, hůře dostupné základnové stanice," komentoval Jan Hruška, technický ředitel O2. Jde o lokality, kde například probíhá rekonstrukce objektu, na kterém je základnová stanice O2 umístěna a je potřeba koordinace prací.

"V dalších letech plánujeme postupný rozvoj podle vývoje poptávky. Budeme kapacitně posilovat základnové stanice, kde je největší datový provoz, ať už generovaný mobilními daty nebo pevným bezdrátovým internetem," uvedl Hruška. S rostoucí poptávkou po datech se společnost zaměřuje také na posílení kapacity základnových stanic.

Průměrná datová spotřeba na jednoho zákazníka O2 se podle telco společnosti za poslední pět let zvýšila více než dvanáctinásobně. Meziročně pak spotřeba dat na zákazníka narostla o 30 procent. Tomu odpovídá i celková instalovaná kapacita pro O2 sítě, která je pětinásobně vyšší než před 5 lety. V provozních špičkách, jako jsou například vrcholné sportovní události, odbavují rádiové sítě O2 devítinásobné datové toky, než tomu bylo v předchozích letech.

Až doposud si modernizace sítě O2 na 5G vyžádala miliardy korun. Díky těmto investicím mají zákazníci O2 rychlejší přístup k internetu, což znamená například "plynulejší streamování sportovních zápasů nebo hudby, rychlejší přístup k online obsahu" atd. Do 5G sítě investuje miliardy korun rovněž konkurenční Vodafone nebo T-Mobile. Například u T-Mobile pokrytí území Česka signálem 5G na konci 3Q 2023 vzrostlo na 65,5 procenta.