Borovan.media
Exkluzivní byznysové informace
 

Seznam.cz otevřel třetí datové centrum, výstavba stála stovky milionů

21:31, 14. 5. 2024

Internetová firma Seznam.cz miliardáře Iva Lukačoviče v Praze Horních Počernicích otevřela (foto, zcela vlevo CEO Pavel Zima) již své třetí datové centrum s názvem Kokura 3. Výstavba si vyžádala nižší stovky milionů korun.

Nová budova byla přistavěna ke stávajícímu datovému centru v Horních Počernicích, které bylo zprovozněno v roce 2015. Realizace trvala rok a uskutečnila se ve spolupráci se společností Metrostav a generálním dodavatelem, firmou Altron. Podle info Borovan.cz Seznam v nejbližší době neplánuje stavbu dalšího datacentra.

V současné době Seznam.cz disponuje třemi datovými centry - Osaka, Nagoja (umístěné v průmyslovém areálu blízko Benátek nad Jizerou, otevřené v březnu 2023) a Kokura, kde jsou dva datové sály. Zatímco Nagoja a Kokura patří české internetové jedničce, Osaku si pronajímá od společnosti O2 Czech Republic (majitel PPF).  Ve vlastních lokalitách se celkem počítá s příkonem až 6 MW pro IT techniku.

"Jakkoli je Kokura 3 součástí původního datového centra, stavebně i technologicky jde o samostatnou jednotku. Podařilo se nám zde zavést několik inovací, které třeba v teprve rok staré Nagoje nejsou. Výraznou novinkou je, že na jedné napájecí větvi vynecháme UPS a baterie. Plně tak budeme spoléhat na redundanci napájecích zdrojů v IT technice," uvedl Vlastimil Pečínka (uprostřed), technický ředitel Seznam.cz. Uvedená změna snižuje investiční a provozní náklady a více spoléhá na vlastní vícezdrojové napájení.

Rozhovor s obchodním ředitelem Seznamu Tomášem Búřilem: