Borovan.media
Exkluzivní byznysové informace
 

Michal Samir pro TV Nova natočí nevšední dokument o fotbalovém týmu

08:15, 17. 5. 2024

Režisér Michal Samir (foto uprostřed) a producentské duo Matěj Chlupáček a Maja Hamplová (Barletta), tedy tým, který stál za TV sérií Iveta, připravuje pro televizi Nova nový projekt. Tentokráte se zaměří na fotbalové prostředí a opět půjde o nevšední projekt.

Samir v produkci Barletty začíná pro streamovací platformu Voyo.cz v těchto dnech natáčet novou dokumentární sérii pod hlavičkou Voyo Speciál s názvem Slovan Liberec: zpátky na vrchol. Prostřednictvím časosběrného dokumentu bude po dobu dvanácti měsíců zaznamenávat dění v prvoligovém klubu ze severu Čech. Ten bude, pod novým majitelem Ondřejem Kaniou, usilovat o nejvyšší fotbalové mety v tuzemské soutěži i o účast v evropských pohárech.

Natáčení potrvá do května 2025. Celkem vznikne osm epizod dokumentární série. Kreativním producentem Voyo je Matěj Podzimek. "Kdybych nebyl režisér, nejspíš bych působil ve fotbale, který je mou celoživotní, až fanatickou vášní. Jednak jsem ho hrával v Turnově, což je město právě nedaleko Liberce, ale hlavně jsem si udělal licenci na rozhodčího, abych mohl být hře co nejblíže. Věděl jsem, že je o dokumentární sérii z fotbalového prostředí zájem, a dlouho jsem čekal na správný moment. Ten přišel ve chvíli, kdy se Ondřej Kania chopil Liberce a veřejně deklaroval sen, kdy v regionálním klubu pod Ještědem zní znělka Ligy mistrů. Je to šílené, ale vůbec ne nemožné," komentoval Samir.

"Může to dopadnout jakkoliv, ale věřím, že je dobrý nápad nechat veřejnost nahlédnout do zákulisí celého procesu a nechat ji s námi prožít všechny naše úspěchy, ale i neúspěchy. V prostředí, kde je přirozené nic příliš nekomentovat a neotevírat se navenek fanouškům, se jedná o riskantní krok, ale já i moje žena Petra jsme střelci a odvaha a tendence riskovat k nám prostě přirozeně patří," uvedl Kania ke spolupráci s Voyo.

Pozadí chystaného dokumentárního projektu: Píše se rok 2002 a Liberec poprvé v historii vyhrává nejvyšší českou fotbalovou soutěž. Díky tomu dostává jedinečnou šanci proniknout do nejprestižnější evropské fotbalové soutěže: Ligy mistrů. Proti jedenáctce z Podještědí stojí největší hvězdy evropského fotbalu v podobě AC Milán. Zatímco na slovutném San Siru prohrává Slovan 0:1, o týden později doma téměř zázrakem vyhrává 2:1. K postupu tak chybí jen kousek. Jediný gól. Nejblíže k němu má Jan Nezmar, když v Miláně trefuje tyč. O více než dvě dekády později kupuje klub Ondřej Kania, podnikatel a self-made man, který se rozhodl investovat část svého jmění do fotbalu. Do pozice ředitele Slovanu obsadí právě pamětníka legendárních duelů s AC Milán Jana Nezmara.

Rozhovor s šéfem vývoje obsahu pro Voyo a TV Nova Michalem Reitlerem: