Borovan.media
Exkluzivní byznysové informace
 

Film o největším sériovém vrahovi Slovenska připomene atmosféru 90. let

19:37, 19. 5. 2024
Film Aleš Borovan

Po seriálu České televize Devadesátky se na dobu "divokých" 90. let minulého století a tehdejší propojení světa zločinu a společnosti zaměří další audiovizuální dílo. Celovečerní film Miki (foto), který čerpá ze života největšího sériového vraha Slovenska Mikuláše Černáka z horské vesničky Telgárt, vstoupí do kin letos v srpnu (CZ+SK).

Tvůrci filmu by chtěli ukázat nejen Černákův příběh, ale i obraz tehdejší doby. Černák, bývalý řidič autobusu, vybudoval jednu z největších a nejobávanějších mafiánských skupin na Slovensku. Poprvé byl v roce 1997 zatčen za hospodářské delikty, po pěti letech se dostal podmínečně na svobodu, ale v roce 2003 byl v Praze znovu zadržen zásahovou jednotkou české policie i pro podezření, že je ve spojení s ruskojazyčným organizovaným zločinem. U soudů se nakonec přiznal se ke spáchání 14 vražd. V současné době si odpykává doživotní trest ve věznici v Leopoldově. Odseděl si celkem 25 let a nyní soud projednává žádost o jeho podmínečné propuštění.

"Žádná učebnice dějepisu nedokáže zprostředkovat dnešní mladé generaci 90. léta tak, jako filmový příběh. A jsem přesvědčená o tom, že o 90. letech musíme mluvit, protože tehdy se na Slovensku stala známkou úspěchu schopnost prosadit se za jakoukoli cenu. Silou, arogancí a porušováním pravidel," komentovala producentka Zuzana Mistríková.

Mikiho režíruje Jakub Kroner (Love, Šťastný nový rok), pod scénářem je podepsaný Miro Šifra (Studna, To se vysvětlí, soudruzi!, Rédl), který vyrůstal nedaleko Černákova bydliště. Kameraman Mário Ondriš stál za kamerou u všech Kronerových filmů s výjimkou jeho debutu. Za výtvarnou stránkou filmu stojí architekti Erik Ivančík a Braň Mihálik, kostýmní výtvarnice Sandra Žigová a umělecká maskérka Andrea Štrbová.

Hlavní roli ztvárnil Milan Ondrík, kromě něj diváci uvidí rovněž Michala Kubovčíka, Annu Javorkovou, Gregora Hološku, Dušana Cinkotu, Matěje Hádka, Martina Nahálka nebo Rebeku Polákovou. Film se připravoval dva roky, natáčel se rok. "Film je už téměř hotový, probíhají poslední práce," uvedl Kroner.

Miki vznikl v koprodukci společností PubRes (SK - Učitelka; Mečiar; Meky), Regie Civitas Productions (SK) a Europeana Production (CZ - Vánoční příběh) a jeho vznik finančně podpořil Audiovizuální fond. Partnerem filmu je Česká podnikatelská pojišťovna (ČPP). Tvůrci filmu nyní zveřejnili trailer Mikiho s prvními záběry.