Borovan.media
Exkluzivní byznysové informace
 

Operátoři: novela zákona o ČT a ČRo je technologický nesmysl, který způsobí „bezbřehý chaos“

Tzv. velká mediální novela, kterou aktuálně připravuje ministerstvo kultury pod vedením ministra Martina Baxy a která byla prezentována minulý týden, má podle všeho (minimálně) jednu velkou slabinu. Ta by při aplikaci v praxi mohla způsobit "bezbřehý chaos" - alespoň podle názoru mobilních operátorů, kterých se novela rovněž týká.

Novela počítá s navýšením koncesionářských poplatků u České televize o 15 korun na 150 korun za domácnost a měsíc a u Českého rozhlasu o 10 korun na 55 korun na domácnost a měsíc. Výrazně rozšiřuje definici poplatníka - podle představ ministerstva by platila každá domácnost, která buď vlastní TV či rádiový přístroj nebo jiné zařízení, schopné příjmu TV či rádiového signálu (šířeji viz odkaz pod textem). V praxi se jedná o mobily nebo tablety/PC s internetovým připojením. Tedy, kdo nemá televizi, bude platit za chytrý mobil s internetovým připojením.

Novela tak počítá s tím, že Česká televize a Český rozhlas "budou mít právo požadovat údaje o zákaznících od poskytovatelů připojení k internetu". Tedy kupříkladu od mobilních operátorů. Ti se proti plánované novince bouří a upozorňují, že nápad ministerstva kultury ohledně novely je technologický nesmysl. Podle nich půjde o vážné narušení soukromí zákazníků, vysokou administrativní zátěž poskytovatelů internetu a podle všeho bude zpoplatňovat i ty, kteří nebudou mít přístup k TV signálu.

"Obáváme se, že předložený návrh je zásadně nedomyšlený. Ve svém důsledku povede jen k chaosu a nepřiměřeným zásahům do soukromí obyvatel Česka. Návrh například vůbec nereflektuje dnes zcela obvyklou situaci, kdy na jednu osobu z rodiny je evidováno hned několik služeb připojení k internetu (mobilní i fixní) a to pro celou rodinu. Takových služeb je dnes celá řada a vůbec nemusí jít o služby připojení k internetu ve vztahu ke sledování TV. Například máte eSIM v hodinkách, v sekačce na trávu, v alarmu vaší domácnosti. Žádné z těchto připojení k internetu vám ale neumožní sledovat televizi. Reálně tak hrozí, že Česká televize by tímto způsobem zjišťování údajů nejen na sebe, ale i na zbytek společnosti uvalila těžko představitelné administrativní břemeno," komentoval šéf Asociace provozovatelů mobilních sítí Jiří Grund.

"Výsledkem bude bezbřehý chaos, kdy se dotčené subjekty budou různě bránit a argumentovat počty technicky způsobilých zařízení. Celé to povede k tomu, že namísto zvýšení efektivity výběru televizních poplatků se efektivita výběru naopak sníží... Hledání nového modelu konstrukce televizních poplatků vyžaduje širší diskusi, a to i za účasti regulátorů (zejména ČTÚ a ÚOOÚ), stejně jako odborníků na technologie a jejich využití a znalce tržní situace. Narychlo přepsané věty měnící zásadně celou podstatu výpočtu, nemohou být solidním základem dlouhodobě udržitelného financování veřejnoprávních médií," doplnil Grund. Podle něj přípravu zákona ministerstvo se zástupci mobilních operátorů nekonzultovalo.

Velká mediální novela, která je fakticky návrhem vládní koalice ODS+TOP09+KDU-ČSL+STAN+Piráti nyní poputuje do vlády. Do poslanecké sněmovny by se měla dostat do začátku léta. Podle představ ministerstva by v případě schválení měla platit od ledna 2025.